Brüsszeli kitüntetés a Spidernek

Akt.:
Brüsszeli kitüntetés a Spidernek
Brüsszel, Miskolc – Huszonhat országból negyvenhét magánszemély, illetve szervezet – köztük a Spider Miskolci Mentőcsoport – vehette át az Európai Polgári Díjat október 14-én Brüsszelben. A kitüntetéssel az európai együttműködés és a közös értékek előmozdításáért végzett munkát ismerik el minden évben.

Sylvie Guillaume, az EP szocialista, francia alelnöke, a díjakról döntő zsűri elnöke elmondta, hogy az idei díjazottak „segítettek a leginkább rászorulóknak, harcoltak a hátrányos megkülönböztetés ellen, lépéseket tettek a kultúrák közötti párbeszédért, kampányoltak a toleranciáért, bevonták a fiatalokat európai szintű projektekbe és kiálltak a szólásszabadság mellett”. Az EP-képviselő köszönetet mondott nekik, amiért ápolják a jogokra, az igazságosságra és a demokráciára épült Európát.

Mancs és Viking

A Miskolci Speciális Felderítő és Mentőcsoport (mai nevén Spider Mentőcsoport) 1996-ban alakult. Vezetőjük, Lehóczki László irányítása alatt karitatív módon végzik a csoport tagjai a mentési és felderítési tevékenységet. Az elmúlt közel két évtizedben sokat dolgoztak külföldön is, földrengések, földcsuszamlások és sárlavinák helyszínén segítettek különlegesen képzett kutyáikkal. Legismertebb mentésük az 1999-es izmiti, törökországi volt, ahol több mint három nappal a földrengés után találták meg a romok között Hatirát, a 3 éves kislányt. A katasztrófák kapcsán a mentőcsoport két frontkutyája, Mancs és Viking a világhírnevet hozta el a Spidernek, s egyben Miskolcnak is.

A Miskolci Speciális Felderítő és Mentőcsoportot Pelczné dr. Gáll Ildikó EP-alelnök terjesztette fel a díjra. A kitüntetést a SPIDER Miskolci Mentőcsoport nevében a csoport vezetője, Lehóczki László vette át szeptember 18-án, Miskolcon. Lehóczki László a díjátadón elmondta, hogy 1990-ben még nem gondolta volna, hogy ebben a díjban részesül, és a mentőcsoport tevékenységét, s benne Hatira megmentésének történetét a díjátadón vetített film keretében mutatta be.

ÉM


Spider mentőcsoport: A világszerte segítettek – most nemzetközi díjat kaptak

Miskolc – A Miskolci Speciális Felderítő és Mentőcsoport elnyerte az Európai Parlament által alapított Európai Polgári Díjat. tovább »