Brüsszel rábólintott a német bankok megmentésére

Az Európai Bizottság (EB) kedden jóváhagyta a német pénzintézeteknek szánt segélycsomagot, amellyel Berlin igyekszik stabilizálni a német pénzügyi piacokat, mindenekelőtt feltőkésítéssel és állami garancia nyújtásával.

Brüsszel szerint a berlini program összhangban áll a pénzügyi válság megoldására elhatározott uniós irányelvekkel. A segélycsomaggal alkalmas arra, hogy úrrá legyenek a német gazdasági zavarokon, miközben igyekeznek elkerülni a versenytorzítást.

Az EB keddi állásfoglalása kiemeli, hogy a segélycsomag elkerüli a diszkriminációt, hasonló feltételeket biztosít a piaci szereplőknek, ugyanakkor időben korlátozott és felkészült a piaci zavarok minimalizálására is.

Neelie Kroes, az EB versenypolitikáért felelős tagja kijelentette: “hála a Brüsszel és Berlin közötti kiterjedt és gyümölcsöző együttműködésnek, a német segélycsomaggal visszatérhet a bizalom a piacokra egyúttal az intézkedések kellően körülbástyázottat a visszaélések megakadályozására. Remélem, más tagállamok is követik a német példát.” – nyilatkozta a brüsszeli biztos.

Németország két hete tájékoztatta az EB-t arról, hogy milyen intézkedésekkel akarja stabilizálni a pénzpiacokat, megoldást találni a bankközi likviditási hiány kezelésére. Intenzív egyeztetéseket követően a német kormány hétfőn este tájékoztatta Brüsszelt, hogy tudomásul veszi az EB feltételrendszerét, és kötelezettséget vállal a versenypolitikai szabályok tiszteletben tartására.

A két héttel ezelőtti EU csúcs határozott arról, hogy átmeentileg engedélyezi, hogy a tagállamok mentőkötelet dobjanak a pénzügyi válságban megrendült pénzintézeteknek, az Európai Bizottság pedig vállalta, hogy felgyorsítja az állami segélyek elbírálását, ami különben esetenként akár több hónapig is elhúzódhat.