Brüsszel: Izland gyorsan EU tag lehet

Csak Izlandon múlik, hogy mikor válik az Európai Unió tagjává. Olli Rehn, az Európai bizottság (EB) bővítésért felelős tagja szerint Izland már most eleget tesz a tagság feltételeinek. Rejkjavikkal gyorsan lebonyolíthatóak a csatlakozási tárgyalások, hiszen a jogfejezetek kétharmadával már most készen áll. Izlandnak, mint az Európai Gazdasági Térség tagjának, szabadkereskedelmi megállapodása van az EU-val.

A pénzügyi válság nyomán több izlandi miniszter a mielőbbi uniós tagságot szorgalmazta, amely gyógyírt hozhat a sok sebből vérző gazdasági és pénzügyi élet számára. Szerintük a mostani krízis nem következett volna be, ha Izland is áttért volna az euróra.

Mindazonáltal a finn biztos úgy véli, hogy Horvátország lesz az Unió következő tagja, 2010 lehet a csatlakozása reális időpontja. Macedónia szintén tagjelölt, de vele még nem indultak meg a csatlakozási tárgyalások, és felkészültsége amúgy is hosszabb folyamatot feltételez. Olli Rehn egy hétfői brüsszeli konferencián sürgette Szerbiát, hogy mindent tegyen meg igazságügyi rendszerének reformja érdekében, mert a korrupcióval sújtott térségben csak egy stabil jogrenddel bíró ország lesz képes a működő tőkét az országba vonzani.