Brüsszel figyelmeztet: az orrunkra fognak koppintani

Az Európai Bizottság megróni készül Magyarországot azért, mert a használtként importált gépkocsik regisztrációs adójának a megállapításakor nem veszik figyelembe e járművek értékvesztését.

Kovács László uniós adóügyi biztos már korábban felhívta a figyelmet erre a problémára, ám a válasz mindahányszor ugyanaz volt: ezen a területen gyakran előfordult alulszámlázás, s a magyar megoldás ezt próbálta kiküszöbölni.

Nyitott kapuk

A hazai szabályozás az első magyarországi forgalomba helyezéskor írja elő a regisztrációs adó megfizetését. A közteher az új és a használt gépkocsikra egyaránt vonatkozik, mértéke pedig a motor lökettérfogatától, a használt üzemanyag típusától és a kibocsátási előírásoktól függ. Brüsszelnek ezzel két problémája is van: nemhogy nem veszi figyelembe a jármű állagromlását, s az abból adódó értékvesztését, hanem még 25 százalékos többletadóval is sújtja az Unión belüli behozatalt.

A magyar pénzügyi kormányzat szerint az EU nyitott kapukat dönget, hiszen az Országgyűlés hamarosan módosítja a gépjárművek regisztrációs adójáról szóló törvényt.

P.A.