Brüsszel eltökélt Szerbia uniós tagságát illetően

Az Európai Unió (EU) bővítési biztosa szerdán kijelentette Belgrádban, hogy Brüsszel elkötelezett Szerbia EU-tagsága mellett. Olli Rehn egyúttal arra biztatta a szerbeket, hogy mélyítsék el kapcsolataikat a nyugat-balkáni térségben.

“Rendkívül fontos, hogy Szerbia elkötelezett maradjon a regionális együttműködésben, hiszen ez is az integrációhoz vezető út része”- mondta a bővítési biztos. Borisz Tadics államfő leszögezte: a balkáni háborúk után Szerbia most a kapcsolatok erősítésén dolgozik. Belgrád viszonya szomszédaival nem felhőtlen, elsősorban Koszovó függetlenségének elismerése miatt.

Rehn a Hágai Nemzetközi Törvényszékkel való teljes együttműködésre szólította fel Szerbiát. Emlékeztetett arra is, hogy ez a kitétel az egyik kulcsa Belgrád integrációjának. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az akadályok akkor hárulnak el a balkáni állam csatlakozása elől, ha Hágába kerül a volt boszniai szerb hadseregparancsnok, Ratko Mladics, és a horvátországi szerb vezető, Goran Hadzsics.

A bővítési biztos belgrádi látogatásán kapott egy új, biometrikus szerb útlevelet is. A tervek szerint Szerbia polgárai január 1-től utazhatnának ilyen útlevéllel, vízum nélkül a schengeni övezetbe. Az útlevélben a finn Olli Rehn neve mellett az áll, hogy szerb állampolgár, és Belgrád egyik elegáns kerületében, Vozsdovacon lakik.