Brüsszel az USA segítségét kéri a kiberbűnözés leküzdéséhez

  Brüsszel/Budapest, 2012. május 3., csütörtök (MTI) – Az Európai Unió (EU) szorosabb együttműködést kíván kialakítani az amerikai belbiztonsági minisztériummal és a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI), hogy segítsék kiküszöbölni a számítógépes bűnözés elleni küzdelem hiányosságait – közölte összeállításában az EUobserver című brüsszeli hírportál.

A kiberbűnözés évente 388 milliárd eurós illegális bevételre tesz szert.
“Ahhoz, hogy szembe szálljunk ezzel a növekvő globális fenyegetéssel, az EU-amerikai együttműködés nem alternatíva, hanem szükségesség” – jelentette ki ezzel összefüggésben Cecilia Malmström bel-és igazságügyi biztos a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjában Washingtonban.
Az uniós biztos szerint a következő években sokkal több sikeres FBI és Europol intézkedésre kerül majd sor; példaként említette a 2010-ben létrehozott kiberbiztonsági munkacsoportot. A Malmström vezette testületnek Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszter is tagja; 2014-re közös uniós-amerikai kibergyakorlatot terveznek.
Az Európai Bizottság (EB) korábban bejelentette, hogy kiberbűnözéssel foglalkozó új központot tervez felállítani jövő év elején az Europol hágai központjában. A központ feladata a gyermekek interneten történő kizsákmányolásának és a kormányzati létesítmények elleni támadásoknak a kezelése lesz. Emellett segítenie kell a tagállamokat a számítógépes biztonsággal összefüggő képességeik javításában. Malmström hozzátette: az Interpol Szingapúrba tervezett saját létesítménye tervezési fázisban van.
Az EB eközben korszerűsíti az informatikai rendszerek elleni támadásra vonatkozó 2010-es irányelvét. Az új javaslatok értelmében büntetendővé tenné az informatikai rendszerek elleni támadásra alkalmas eszközök – mint például az internetes robothálózatok – használatát, előállítását és forgalmazását.
Az EU egyben az Európa Tanács 2004-ben létrejött Budapesti Egyezményének ratifikálására ösztökéli a tagállamokat. A szóban forgó nemzetközi szerződés célja a kiberbűnözők elleni közös büntetőpolitika kialakítása. Csehország, Görögország, Írország, Lengyelország és Svédország azonban mindmáig nem írta alá a dokumentumot.