Brüsszel a pohár fenekére nézett…

Az Európai Bizottság (EB) szerdán közel háromszázmillió euró (73 milliárd forint) büntetést szabott ki egy holland sörkartell ügyében. A Heineken, Grolsch, Bavaria és az InBev csoport 1996 és 1999 között bizonyítottan titkos áregyeztetésekben állapodott meg, jelentősen megkárosítva ezzel a fogyasztókat.

A kartell árkoordinációja lefedte a teljes vendéglátóipart és a kiskereskedelmet is, amely a verseny kikapcsolásával hatalmas veszteséget könyvelhetett el.

A büntetés pálmáját a Heineken viszi el: egyedül közel 220 millió eurós (54 milliárd forint) bírságot kell fizetnie, míg az InBev teljes mentességet kapott, mivel az ő bejelentésére kezdett el vizsgálódni Brüsszel. Neelie Kroes versenyügyi biztos elmondta:a cégek legfelső vezetése nagyon jól tudta, hogy amit csinálnak illegálisnak számít, ennek ellenére folytatták, és megpróbálták eltüntetni a nyomokat.

A szankció kiszabásánál az EB figyelembe veszi a piaci forgalom mértékét, az érintett cégek méretét és az ármegállapodás időtartamát. Az EB döntése ellen az érintett cégek fellebbezhetnek a luxemburgi Európai Bíróságnál. A büntetés az EU közös költségvetését gazdagítja – vagyis ennyivel csökkenhet a tagállamok hozzájárulása.