Bírságot kapnak a gondatlan gazdik

A kutyatartók mintegy felénél lesz szükség adategyeztetésre az eboltással kapcsolatban, hiszen a Városüzemletetési Kht. kimutatása szerint ezek nagyrésze nem oltatta be a kutyáját, vagy elmulasztotta bejelenteni, hogy az állat elpusztult, új gazdihoz került, vagy tartási helye megváltozott – tudtuk meg Dunavölgyi István ebrendészeti megbízottól.

A Kht. munkatársa arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a gondatlan gazdik október végéig még következmény nélkül pótolhatják a mulasztást, melyről az igazolást kérik bemutatni a kht. ügyfélszolgálatán.

Ellenőrzés kezdődik

Dr. Köteles István, az önkormányzat hatósági és építésügyi irodájának vezetője azt a tájékoztatást adta, hogy a határidő lejárta után a mulasztókat felszólítják, ha az eredménytelen lesz, úgy szabálysértési eljárást kezdeményeznek az ebtulajdonos ellen, mely akár 50.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal is együttjárhat.

Az irodavezető azt is kilátásba helyezte, hogy célirányos ellenőrzések is várhatók, főleg a közterületeken, ahol az ellenőrzést végző közterület-felügyelők az eboltási könyvet, vagy a kutya nyakában lévő oltást igazoló medált is kérhetik.

A vonatkozó szabálysértési törvényhely alapján, aki az állatok oltására, gyógyítására vonatkozó jogszabályt megszegi, 50.000.- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Az állattartással kapcsolatosan az állattartónak nemcsak jogai, hanem kötelezettségei is vannak, amelyek teljesítésére ezúton is szeretnénk a figyelmet felhívni.

– Sipos Marianna -