Bírságolt az APEH Kapolcson és a Forma-1-en is

Csütörtök estig 27 vállalkozót vizsgált az APEH a Művészetek Völgyében. Az eladók minden harmadik esetben “felejtettek el” nyugtát adni, további négy alkalommal pedig kisebb hiányosságokat tártak fel az ellenőrök – például nem volt bejelentve az alkalmazott, vagy rossz fajta nyugtát adott. A vállalkozók fejenként átlagosan 50-60 ezer forintos büntetést kaptak.

Bakonyi Ágnes, az APEH szóvivője elmondta: a múlt péntek óta folyó vizsgálatok tapasztalatai azt mutatják, hogy a kapolcsi fesztivál vállalkozói semmivel sem jobbak, mint például a Balaton parti árusok. Az országos átlaghoz hasonló arányban kínálják nyugta nélkül portékáikat a népművészeti cikkeket árulók, illetve a mozgóárusok is – mondta a szóvivő. A Művészetek Völgye vasárnapig tart, az APEH folyamatos ellenőrzést ígért a rendezvény végéig. Tavaly egyébként negyedmillióan fordultk meg a fesztiválon, idén még több résztvevőre számítanak a szervezők.

Az ellenőrök “rapid csoportja” csütörtök óta a Hungaroringen is vizsgálódik. Egyelőre a szállásadókat, a nyilvános WC-k üzemeltetőit és a parkolótársaságokat világítják át, de a látogatók megjelenésével az árusokra koncentrálnak majd. Csütörtökön 17 szállásadót ellenőriztek; mint kiderült, a felükkel volt gond, vagyis nem volt bejelentve az adóhatóságnál, vagy ha be is volt jelentve, nem adott bizonylatot – mondta el Bakonyi Ágnes. Az APEH munkatársai az árusok közül is meglátogattak néhányat. Itt 10-ből 8 vállalkozó nem tudta megmondani, hogy honnan származik az áruja, ami sokkal rosszabb, mint az országos átlag – tette hozzá a szóvivő. A Forma-1 első napján 8 nyugtaellenőrzés is volt, ebből 3 esetben állapított meg mulasztást az APEH. Az ellenőrzések egészen vasárnapig folytatódnak.