Bírságolják a szemetelőket Sátoraljaújhelyen

Idén első negyedévben több bírságot szabott ki szemetelésért a sátoraljaújhelyi közterület felügyelet, mint tavaly egész esztendőben. A befolyt összeg eddig megközelíti a százezer forintot – közölte kedden megtartott sajtótájékoztatóján Csapó Csaba a szervezet vezetője.

Mint elmondta, a város köztisztasági programját idén januárban indította el a helyi önkormányzat, mert túlzottan szemetesnek ítélték meg a közterületeket. Ennek első lépéseként fényképezőgépekkel járták a várost a közterület-felügyelők, valamint a polgárőrök. Azt a feladatot kapták, hogy szemetelő járókelőket fotózzanak le. Ez – elsősorban technikai okoból – nem sikerült. Ennek ellenére több illegális szemétlerakót tudtak lefényképezni, a képeket pedig bizonyításra használták fel. Az ügyet kísérő hírverés aktivizálta a lakosságot is, ugyanis jelentősen megnőtt az engedély nélküli hulladék lerakással kapcsolatos bejelentések száma – tudatta Csapó Csaba. Ennek következtében több alkalommal értek tetten helybelieket, akik olyan helyen akarták lerakni a háztartási hulladékot, ahol az nem megengedett.

Szamosvölgyi Péter a város polgármestere hozzátette: a szankciók mellett pozitív motivációjú programokat is szeretnének elindítani a köztisztaság javítása érdekében. Ennek egyik része a Tiszta utca verseny, amely során a közterület-felügyelők havonta kétszer bejárják a város mind a 152 utcáját és pontozzák azok tisztaságát. A győztes utca lakói számára elengedik az éves szemétdíj felét. Ez egy családnál 6-8 ezer forint megtakarítást jelent évente.