Bírság cigarettázásért – saját autóban

Dohányzás miatt bírságoltak meg egy brit szobafestő-mázolót, miután rágyújtott a saját kocsijában. A hivatalos indoklás szerint a furgon munkahelynek számít, ezért a hatóságok 30 fontos (9000 forintos) pénzbüntetéssel sújtották a walesi Gordon Williams-et.

Az 58 éves férfi a boltba ugrott le kocsival, hogy teát vegyen feleségének, amikor egy rutinellenőrzésen megállították a rendőrök. Ekkor a férfi rágyújtott, ezért megbírságolták, hiába érvelt, hogy autója nem minősül szolgálati járműnek.

A mázoló felesége sietve kifizette a büntetést, mert Nagy-Britanniában a kiszabást követő 24 órán túl befizetett bírság összege a duplájára nő.

Williams, aki szerint a “Nagy Testvér állam túllőtt a célon”, fellebbezést nyújtott be az intézkedés ellen a Ceredigion-i tanácsnál. A festő minden bizonnyal az első Wales-ben, akit ilyen jellegű kihágásért ítéltek pénzbüntetésre, mivel a cédulája a 0001-es számú.

A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint a járműnek akkor kell dohányzásmentesnek lennie, ha azt egynél több ember használja szolgálati autóként.