Brown és Sarkozy együtt a darfúri békéért

Erőteljesebb fellépésre szólította fel a nemzetközi közösséget a darfúri helyezet javítására Gordon Brown brit kormányfő és Nicolas Sarkozy francia elnök egy pénteken megjelent cikkükben. A két politikus jelezte, hogy kétszer annyi erőfeszítést tesznek, hogy haladást érjenek el a háború sújtotta szudáni régióban, ahol teljesen elfogadhatatlan a jelenlegi helyzet.

Brown és Sarkozy szerint még mindig nagy a különbség a nemzetközi közösség erőfeszítései, és a területen tapasztalható drámai helyzet között. A darfúri emberek szenvedései gyors és határozott fellépést követelnek a nemzetközi közösségtől, írták a brit The Times és a francia Le Monde lapokban megjelent cikkükben.

A két ország vezetői közölték, hogy csak egy tűzszünet, egy békefenntartó erő, gazdasági újjáépítés, és esetleges szankciók hozhatnak politikai megoldást a régiónak. Brown és Sarkozy szankciók bevezetését fogja kérni azok ellen, akik tovább folytatják a harcokat és párbeszédre szólították fel a szudáni kormányt.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa az elmúlt hónapban egyezett meg egy 26 ezer fős békefenntartó erő Szudánba vezényléséről. Az Afrikai Unióval közösen biztosított csapatok teljes létszámban valószínűleg csak 2008 közepén érkeznek meg az országba.

A 2003-ban kezdődött polgárháborúban kétszázezer ember halt meg és a hatmilliós lakosság egyharmada kényszerült menekülttáborokba. Az ENSZ a világ legnagyobb humanitárius katasztrófájának minősítette a dárfúri polgárháborút.

A békefenntartó küldetés finanszírozása egy évre kétmilliárd dollárba került majd.