Bírósági per kezdődött

Budapest – Közigazgatási bírósági per kezdődött a Kossuth tér tavaly október 23-i hajnali kiürítése és a délutáni tömegoszlatások miatt a Fővárosi Bíróságon hétfőn.

A per felpereseiGonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője és 225 társa. Azt szeretnék, ha a bíróság kimondaná, hogy a rendőrség törvénytelenül járt el 2006. október 23-án.

Grespik László a demonstrálók jogi képviselője azzal érvelt, hogy a rendőrség jogsértő módon szorította ki a tüntetőket a Kossuth térről október 23-án hajnalban, mert a demonstráció békés jellegű és előre bejelentett, tehát törvényes volt. Grespik szerint a délutáni spontán tüntetést a rendőrség provokálta ki azzal, hogy nem engedte vissza a demonstrálókat a Kossuth térre. Hangsúlyozta, hogy egy tüntetés törvényes voltát nem az előre bejelentettség, hanem a békés jelleg határozza meg. Kijelentette, hogy az oszlatás azért is jogszerűtlen volt, mert a rendőrök nem viseltek azonosító jelvényt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság jogásza szerint a demonstrálóknak kell bizonyítaniuk azt, hogy milyen jogsértést követett el a rendőrség, ha egyáltalán elkövetett bármilyen törvénytelenséget.

Hangsúlyozta, a Kossuth teret azért ürítették ki október 23-án hajnalban, mert a tüntetők nem tették lehetővé a biztonsági átvizsgálását. A rendőrség jogásza szerint nehéz a békés szándékot feltételezni azokról a demonstrálókról, akiktől pillangókést és viperát koboztak el. Azt mondta, ezért nem engedték vissza a tüntetőket a Kossuth térre.

A tárgyalás a bizonyítási eljárás folytatásával tanúk meghallgatásával folytatódik.