Bírósághoz fordul a tömegközlekedési szakszervezetek szövetsége

Munkaügyi bírósághoz fordul a héten a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ). Nem kapták meg ugyanis a BKV vezetőségétől eddig azokat az információkat, amelyeket a társaságnál tervezett 400 fős leépítéssel kapcsolatban kértek hétfő reggelig. A BKV a határidőig eljuttatott ugyan a szövetséghez egy néhány oldalas dokumentumot, de az érdekképviselet azzal elégedetlen.

A BKV július első felében jelentette be, hogy két lépcsőben 950 embert bocsátanak el a társaságtól. 550 dolgozót már elküldtek, 400 főt ezután fognak. A VTDSZSZ múlt héten kérte a leépítés második ütemével kapcsolatos háttérinformációkat a közlekedési társaságtól, de Antal Attila vezérigazgató hétfőig haladékot kért. Arra hivatkozott, hogy az anyag összeállításához idő kell. Az érdekvédők akkor kilátásba helyezték, hogy bíróságra mennek, ha nem kapják meg a kért információkat.

A BKV hétfő reggel átadott egy dokumentumot a szakszervezeti szövetségnek, de abból nem derül ki, pontosan miért küldenek el ennyi dolgozót a vállalattól, és milyen tanulmányokkal támasztották alá ezt a döntést – mondta a Független Hírügynökségnek Nemes Gábor, a VTDSZSZ alelnöke. A szakszervezeti szövetségnek 5 napja van, hogy bírósághoz forduljon, ezt valószínűleg még a héten megteszik. Az érdekvédők azt szeretnék elérni, hogy a bíróság kötelezze a BKV-t a kért háttérinformációk kiadására – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a VTDSZSZ mekkora mértékű leépítést tartana indokoltnak vagy egyáltalán elfogadja-e az újabb leépítést, Nemes Gábor azt mondta: mivel nem kapták meg a kért információkat, nem tudják, szükség van-e ennyi ember elbocsátására. A szövetség egyébként tud arról is, hogy év végén lesz még egy leépítés, de erről nem kaptak hivatalos tájékoztatást, igaz, egyelőre nem is kértek.

A BKV az ígéretek szerint kedden reagál az ügyben.