Bírósághoz fordul a Margit Kórház ügyében az óbudai polgármester

Az egészségügyi miniszteri határozat felülvizsgálatát kéri a Fővárosi Bíróságtól az óbudai polgármester. Bús Balázs (Fidesz) úgy véli: a Margit Kórház átalakításával a szaktárca több jogszabályt is megsértett. Emellett kedden szintén megtámadják az ÁNTSZ azon határozatát, amellyel módosították a Margit kórház működési engedélyét, amelyet ugyancsak jogszerűtlennek ítélnek. Az óbudai önkormányzat azt is fontolgatja, hogy Alkotmánybírósághoz fordul az egészségügyi miniszter által megállapított beutalási rend miatt.

A Fővárosi Bírósághoz fordul és az egészségügyi miniszteri határozat felülvizsgálatát kéri a Margit Kórház ügyében az óbuda-békásmegyeri polgármester. Bús Balázs (Fidesz) úgy véli: a Margit Kórház átalakításával a szaktárca több jogszabályt is megsértett, például a helyi önkormányzatok önállósághoz való jogát, valamint egyes egészségügyi szolgáltatások esetében megnehezítette, hogy a betegek igénybe vegyék azokat. Óbuda vezetője azt kéri a bíróságtól, hogy függessze fel a miniszteri rendelet végrehajtását, valamint helyezze hatályon kívül a határozatot és utasítsa a közigazgatási szervet egy új, jogszerű ejárásra- mondta a Független Hírügynökségnek Bús Balázs óbudai polgármester.

A III. kerületi önkormányzat vezetője kedden szintén megtámadja az ÁNTSZ azon határozatát, amellyel módosították a Margit Gyógyintézet – ez az intézmény új neve – működési engedélyét, amely megítélése szerint két jogszabályt is megsértett. Emellett az óbudai önkormányzat vizsgálja annak lehetőségét is, hogy Alkotmánybírósághoz forduljanak, mert álláspontjuk szerint az egészségügyi miniszter által megállapított beutalási rend alapvető jogokat sért.

Az egészségügyi miniszteri határozat a közfinanszírozott Szent Margit Kórház kapacitását 188 aktív, 162 krónikus és 190 rehabilitációs ágyban határozta meg. Az átalakítás során megszüntették a sebészetet, a szülészet-nőgyógyászatot, a csecsemő-, gyermekgyógyászati és koraszülött intenzív részleg (PIC), valamint az ideggyógyászati és stroke ellátásokat.