Bíróság előtt a szándékosan HIV-et terjesztő hollandok

Hétfőn kezdődött a pere annak a három holland férfinak, akiket azzal vádolnak, hogy elkábítottak és megerőszakoltak tizennégy homoszexuális férfit, illetve némelyiküknek HIV vírussal fertőzött vért fecskendeztek az ereikbe. Az áldozatok közül tizenketten lettek HIV-fertőzöttek. A három vádlott szintén HIV pozitív, akár 21 évig terjedő börtönbüntetésre is számíthatnak.

A három férfit súlyos testi sértéssel, nemi erőszakkal és illegális kábítószer-birtoklással vádolják a hollandiai Groningen városban. Groningenben még 2006 júniusában figyeltek fel arra, hogy megugrott a HIV-fertőzöttek száma a településen. Akkor a hatóság figyelmeztető röplapokat adott ki. A 35, 48 és 49 éves vádlottakat 2007 májusában vették őrizetbe, miután az egyik áldozat feljelentést tett.

A vád szerint a három férfi interneten hirdetett szexpartikon terjesztette szándékosan a halálos betegséget okozó vírust. Az áldozatoknak állítólag extasyt, illetve a GHB nevű drogot adták, majd megerőszakolták őket vagy saját, fertőzött vérüket adták be nekik az elkövetők. A vádlottak egyike korábban ápolóként dolgozott.