Bíróság előtt a duisburgi mészárlás mögött álló olasz maffiatagok

Megkezdték hétfőn a calabriai Ndrangheta ((e.: n-dran-gé-ta)) nevű bűnszervezet két rivális klánjához tartozó 43 ember perét Olaszországban. A két klán közötti háború vezetett hat olasz kivégzésszerű meggyilkolásához a németországi Duisburg városában. A gyilkosságok fő gyanúsítottja még szökésben van.

A zárt ajtók mögött zajló tárgyalás nem tart majd tovább három hónapnál – közölte Nicola Gratteri az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. A gyanúsítottakat, akik között 11 nő is van, engedély nélküli fegyvertartással, fegyvercsempészettel és bűnszervezetben valló részvétellel vádolják.

A calabriai Ndrangheta nevű bűnszervezet két csoportja, a Pelle-Vottari és a Nirta-Strangio klánok között zajló viszálynak 1991 óta majdnem húsz halálos áldozata volt, és már 2006-ban, a nemzetközi visszhangot kiváltó duisburgi gyilkosságok előtt megkezdték a nyomozást az ügyben.

2007 augusztus 15-én reggel, a németországi Duisburg főpályaudvarának közelében hat, 16 és 39 év közötti olasz férfit lőtték le. Öt a helyszínen meghalt, a hatodik a kórházba szállítás közben vesztette életét. A kihívott rendőrség az öt holttestet két német rendszámú kocsiban találta meg. A németországi leszámolásban az a különlegesség, hogy a Ndrangheta eddig az ilyesmit nem végezte külföldön.