Bíróság elé állítják Demjanjukot

Bíróság elé állítják a II. világháborúban elkövetett feltételezett bűntetteiért John Demjanjukot – közölte egy müncheni bíróság hétfőn. A most 89 éves egykori sobibori láger őr pere lehet az utolsó, amelyet náci háborús bűnös ellen indítanak Németországban.

Egy müncheni bíróság megállapította, hogy a 89 éves John Demjanjuk elég egészséges ahhoz, hogy megkezdődjön pere. Az Egyesült Államokból néhány hete hazavitt idős férfit 27.900 zsidó meggyilkolásában való közreműködéssel vádolják.

A testület egyelőre még nem tűzte ki a tárgyalás időpontját, de a közlemény szerint nem halogathatják sokáig a pert a vádlott idős korára való tekintettel. Az igazságügyi orvosszakértők ugyanakkor azt javasolják, hogy naponta legfeljebb 90 percen keresztül hallgassák majd meg Demjanjukot. Az ukrán születésű férfinél még az Egyesült Államokban számos betegséget, egyebek mellett rosszindulatú daganatot állapítottak meg. Éppen betegségei miatt halasztották el többször is a férfi kiadatását, egészen májusig, amikor végül az ottani bíróság beleegyezett az eljárás lefolytatásába.

Demjanjuk a nácivadász Simon Wiesenthal Központ első számú gyanúsítottja a haláltáborok még ma is élő őreit tartalmazó listáján. A Lengyelország területén működő sobibori koncentrációs táborban szolgált, ahol a több tízezer zsidót öltek meg. Bűneiért egyszer már halálra ítélték Izraelben, de végül öt év siralomház után szabadon engedték, mert nem tudták egyértelműen megállapítani személyazonosságát. Abban az ügyben a “Rettegett Iván” gúnynévre hallgató, különös kegyetlenségeiről hírhedt őrt keresték.

Demjanjuk azt állítja, sosem járt Sobiborban, ugyanakkor a német ügyészség szerint megvan a férfi SS-igazolványa, és egy ellene évtizedekkel ezelőtt tett írásos tanúvallomás is. Több németországi vélemény szerint csaknem 65 évvel a II. világháború vége után Demjanjuk pere lehet az utolsó, amit náci háborús bűnökkel vádolt ember ellen indítanak.