Friss hírek

2009.01.10. 12:09

Afganisztánban a megválasztott amerikai alelnök

<p>Meglepetésszerű látogatásra érkezett Afganisztánba szombaton Joe Biden, megválasztott amerikai alelnök, aki tíz nap múlva teszi le hivatali esküjét - közölte az amerikai hadsereg szóvivője. Biden az afgán elnökkel és katonai vezetőkkel találkozik a háború sújtotta országban, amelyet Barack Obama a terrorellenes háború fő harcterének nevezett.</p>

Joe Biden szombat kora reggel egynapos látogatásra érkezett Afganisztánba Pakisztánból, ahol az előző napot töltötte - közölte Greg Julian ezredes, az amerikai hadsereg szóvivője. Julian elmondása szerint csak egy gyors, bemutatkozó látogatásról van szó, a régióban tett körút részeként.

Biden találkozott David McKiernan amerikai tábornokkal, a NATO-erők parancsnokával, valamint megbeszélést tart Hamid Karzai afgán államfővel is - mondta el a szóvivő. Egy nappal korábban Biden a pakisztáni elnökkel, miniszterelnökkel, és külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseket.

A leendő amerikai alelnök éveken át volt az amerikai szenátus befolyásos, külkapcsolatokért felelős biztosságának elnöke.

A január huszadikán hivatalba lépő Barack Obama választási kampányában azt ígérte, hogy Irak helyett Afganisztánra helyezi a hangsúlyt a terrorizmus elleni harcban. A várakozások szerint hivatalba lépése után nagyjából 25 ezer új katonát vezényel majd Afganisztánba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!