„Bronzérmesek” a képzeletbeli MLSZ-emelvényen

Akt.:
Sajti Viktor igazgató, Tatárka József társadalmi elnök és dr. Engel György versenybizottsági elnök (balról jobbra) szerkesztőségünkben
Sajti Viktor igazgató, Tatárka József társadalmi elnök és dr. Engel György versenybizottsági elnök (balról jobbra) szerkesztőségünkben - © Fotó: Kozma István
Miskolc – A napokban szerkesztőségünk vendégei voltak az MLSZ m­egyei igazgatóságának vezetői­­­.

Lassan egy esztendeje már, hogy változás történt a Magyar Labdarúgó Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatósága társadalmi elnökének tisztségében, amelyre Tatárka József egykori labdarúgót, Mád polgármesterét kérték fel. Az Észak-Magyarország szerkesztőségében járt funkcionáriustól először azt kérdeztük, hogy elégedett-e a „hivatalba” lépése óta eltelt történésekkel.

Jól működnek

– Az elnöknek nem az a dolga, hogy a korábbival szemben mindent a feje tetejére állítson – kezdte Tatárka József, majd így folytatta: – Mivel bizottságaink alapvetően jól dolgoznak, működésünkre nem lehet panaszom. Felkérésem után egyébként azt tűztem magam elé, hogy tompítsam azt a társadalmi feszültséget, amely a pályák mellett meghúzódik. Úgy érzem, hogy ezt a bizonyos feszültséget kezeltük, kisimítottuk, így a sporttelepeken tényleg a sporté, a futballé a főszerep.

Nincs elég gyerek

Az elnök a ligaértekezleteken többször beszélt már a sportágat is sújtó demográfiai „kellemetlenségekről”, és ezt az Észak-Magyarországnál újra szóba hozta:

– A demográfiát a focin keresztül nem lehet befolyásolni, ez éppen fordítva van. Nekünk alkalmazkodnunk kell a születési számokhoz, egyszerűen nem tehetünk mást. A kis falvak egyre jobban elnéptelenedtek, itt-ott alig születik gyerek, és ha nincs utánpótlás, akkor nem írhatjuk kötelezően élő, hogy ennyi vagy annyi csapatot kell „hadrendbe” állítani. Ennek jegyében, ha van, mondjuk, tizenöt felnőtt sportoló, aki igenis játszani akar, akkor nekik versenyszerű kereteket kell biztosítanunk.

A „kormányzónak” szóba hoztuk az örvendetes tényeket: megyénk igazán nem panaszkodhat, hiszen a régiók versenyében állja a sarat, Borsod-Abaúj-Zemplén a sportág honi fellegvárát képezi.

Színvonalasak

– Az országot a válogatottjáról, a megyéket pedig, kis túlzással, a csapataikról ismerik meg – folytatta Tatárka József. – Nagyon remélem, hogy az NB I-ben ősztől is két borsodi alakulat szerepel majd. Az NB II-ben képviseltetjük magunkat, az NB III-ban pedig öt gárdánk van, de ez a szám felmehet hétre is. A különböző mutatók alapján a műfaj képzeletbeli dobogóján Budapest főváros és Pest megye után Borsod-Abaúj-Zemplén a harmadik helyen áll, vagyis itt nem kell megkongatni a vészharangot.

Az élvonal izgalmas hajrát hozott, és gyakorlatilag ugyanezt mondhatjuk el a megyei pontvadászatokra is. Erről így vélekedett Sajti Viktor, az MLSZ megyei igazgatója:

– Örülünk, hogy a verseny éles, a feljutások vagy a kiesések csak mostanában dőltek és dőlnek el. Mondok egy hasonlatot: a Forma–1 irányítói mindig azért szorítanak, hogy az utolsó futamig legyenek nyitott kérdések, s ezt valljuk mi is. A bajnokságok színvonalasak, a fegyelmi helyzet nem rosszabbodott, a tettlegesség, a nézők által okozott rendbontás elenyésző, félbeszakadt meccs kevés volt, infrastrukturális gond egyre kevesebb van. Beértek a fejlesztések, a játékosok mindenhol egységes szerelésben pompáznak.

Sajti Viktor közölte még, hogy a küzdelemsorozatokat lezáró éremátadó ünnepség ezúttal is központi lesz, a miskolci ceremónia időpontját és helyszínét hamarosan kitűzik.

Nem volt bejelentés

A megyei bajnokságokban is előfordulnak olykor furcsa eredmények – mondtuk vendégeinknek. A választ dr. Engel György, a négytagú versenybizottság vezetője adta meg:

– Amennyiben a kérdés ezt sugallja, akkor a válaszom: a fogadóirodákkal nincs kapcsolatunk, az MLSZ megyei igazgatósága pedig nem nyomozóhatóság. Mi egyébként csak akkor léphetnénk, ha konkrét bejelentést kapnánk. Igyekszem diplomatikusan fogalmazni, amikor kimondom: ezt a játékot a sporttársak erkölcsére bízzuk. Bizottságunk munkájáról pedig elmondhatom, hogy a szervezeti és működési szabályzatunk szerinti legfontosabb teendőnk a mérkőzések módosítása iránti igények kezelése. A csapatoktól eddig több mint száz ilyen kérés futott be, és ha már a számoknál tartunk: a 2015/16-os bajnoki évben kétszázhatvannégy ügyet iktattunk, a 2016/17-es sorozat keretében viszont csak százhatvanhármat. Bizottságunk egyébként négytagú, valamennyien társadalmi munkában, sportszeretetből dolgozunk.

Csokorban

Melyek ezek az említett ügyek? „Csokorba” foglalva: létszámhiányos kiállás, elmaradt meccsel kapcsolatos állásfoglalás, jogosulatlan játék, a sportszervezetektől érkező bejelentés, panasz, jegyzőkönyvi vizsgálat, óvás.

ÉM-KT


Elektronikusan

Az MLSZ megyei igazgatósága, akárcsak korábban, fordulóról fordulóra ezúttal is készít közlönyöket, amelyeket már a mai kornak megfelelően nem nyomtatott, hanem elektronikus formában „gyárt”. Ezek a küldemények minden lényeges tudnivalót tartalmaznak. Például: sárga és piros lapok, eredmények, fegyelmi döntések, versenybizottsági határozatok, licencek, aktuális információk.