Brókerbotrány – Szijjártó: nem lenne több pénz a kártalanításra, ha a Quaestor nem fizette volna ki az MNKH-t

Budapest – Szijjártó Péter szerint ha a Quaestor nem fizette volna vissza a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. ott tartott állampapírjainak értékét, akkor sem lenne több pénz a károsultak kártalanítására.

A külgazdasági és külügyminiszter szerdán egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre közölte: az MNKH 3,8 milliárd forint értékben csak állampapírokat tartott a Quaestornál, amikor az csődbe ment. Tény, hogy az állampapírok értékét a Quaestor visszafizette az MNKH-nak, de ez nem áll összefüggésben a Quaestor csődjével és azzal, hogy mekkora összeg áll rendelkezésre a károsultak megsegítésére – mondta.

Szijjártó Péter kifejtette: a Quaestor valószínűleg azoknak az állampapíroknak az eladásával fizette vissza az összeget, amelyeket az MNKH ott tartott, vagyis nem a károsultak betett pénzéből adták vissza a pénzt. Ha ezt nem tette volna meg a Quaestor, akkor sem lenne több pénz a károsultak kártalanítására, mert az állampapírok nem vonhatók be a kártalanításba – mutatott rá.

A miniszter egyúttal visszautasította, hogy bárki politikai hasznot akarjon szerezni abból, hogy vannak emberek, akik rosszul jártak ebben az ügyben.

Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerdai közleményében azt írta: “éppen amikor a brókercég bedőlt, a külügyi tárcát mindenki mást megelőzve készpénzben kifizette a Quaestor”. Ezért alig maradt pénz “a kisbefektetők kártalanítására” – vélte a politikus.

– MTI –