Brókerbotrány – MSZP: a jegybank pénzszórás helyett fizessen osztalékot az államnak!

Budapest, 2015. szeptember 29., kedd (MTI) – Az MSZP szerint a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) osztalékot kellene fizetnie az államnak mint tulajdonosának, és ezzel hozzájárulhatna a Quaestor-károsultak kártalanításához.

Szakács László, az Országgyűlés költségvetési bizottságának és a brókerbotrány albizottság szocialista tagja keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, az MNB felelőssége ebben az ügyben nem megkerülhető, mivel fogyasztóvédelmi, állami felügyeleti feladatokat lát el. A jegybanknak forrása is lenne, hogy kifizesse a károsultakat, csak az akarat hiányzik, hogy elismerje, mulasztott – tette hozzá.

Az ellenzéki képviselő elmondta, azt javasolják, hogy az MNB ne tömje tele százmilliárdokkal a saját alapítványait, ne szórja el a pénzt ingatlan- és festményvásárlásokra, hanem osztalékként fizesse be a költségvetésbe, ahol különítsék el az összeget és abból fizessék ki a Quaestor-károsultakat.

Emlékeztetett arra, már régóta szorgalmazza, hogy kerüljön bele a kártalanítási törvénybe a készfizető kezesség, ami azt jelentené, hogy a magyar államnak minden egyéb intézkedés nélkül helyt kellene állnia ezekben az ügyekben. A jegybanki osztalékfizetéssel forrása is lenne ennek az intézkedésnek – mutatott rá.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s