BRIT SZÁJ- ÉS KÖRÖMFÁJÁS: Egy brit laboratóriumból származhat a vírus

Azonosították az angol farmon felbukkant száj- és körömfájás vírust, és az nagyon hasonló egy közeli laboratóriumban vakcina készítésre használt vírustörzshöz – jelentette be szombaton este a brit környezetvédelmi minisztérium. A brit járványügyi hatóság (Defra) közölte: még nem lehet biztosan megállapítani, hogy tényleg a Pirbright Laboratóriumból származik-e a vírus.

A laboratóriumban vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, hogy betartottak-e minden biztonsági intézkedést.

A hatóságok szerint a Londontól 50 kilométerre délnyugatra fekvő farmon felbukkant vírust általában nem szokták állatokban megtalálni. Azokhoz a vírustörzsekhez hasonló, amelyeket különböző laboratóriumokban oltóanyag előállítására használnak.

A brit járványügyi hatóság pénteken este erősítette meg, hogy száj- és körömfájás miatt pusztult el egy állat a farmon, ahol ezért csaknem hatvan állatot megsemmisítettek. A terület körül 3 kilométeres védő- és 10 kilométeres megfigyelési zónát hoztak létre. A betegség rendkívül fertőző az állatok között, de csak nagyon ritkán terjed át emberre.

Gordon Brown miniszterelnök vezetésével vasárnap reggel újra összeült a kormány válságstábja. Egy korábbi tanácskozás után a kormányfő közölte: az illetékesek minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy a vírus ne terjedjen el az országban.

A brit óvatosság érthető, hiszen 2001 – az utolsó nagy járvány – idején 6,5, egyes becslések szerint 10 millió állatot kellett elpusztítani. Mindebbe még a katonaságot is be kellett vonni. Az ország turizmusa jelentősen visszaesett, sőt a választásokat is elhalasztották. Elemzők szerint a brit gazdaság 12 milliárd eurós kárt szenvedett.