BRIT SZÁJ- ÉS KÖRÖMFÁJÁS – Uniós behozatali tilalom a brit élőállatokra

Behozatali tilalmat fog elrendelni az Európai Unió a brit élőállatokra és húskészítményekre -mondta a brit kancelláriaminiszter a BBC-nek szombaton. Ed Miliband közölte, a tiltást automatikusan elrendelik, amint bebizonyosodik, hogy felbukkant a száj- és körömfájás vírusa. A brit hatóságok felkészülve az intézkedésre, szombaton felfüggesztették az országon belüli és az exportszállításokat is.

A fertőzött állatot egy Londontól 50 kilométerre, délnyugatra fekvő farmon, Guildfordon találták. A brit járványügyi hatóság (Defra) péntek este megerősítette, hogy az állat száj- és körömfájásban pusztult el. A farmon lévő csaknem 60 állatot megsemmisítették. A terület körül 3 kilométeres védő és 10 kilométeres megfigyelési zónát hoztak létre. A betegség rendkívül fertőző az állatok között, de csak nagyon ritkán terjed át emberre.

Közben Gordon Brown miniszterelnök vezetésével szombaton összeült a kormány válságstábja. A tanácskozás után a kormányfő közölte, hogy az illetékesek minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy a vírus ne terjedjen el az országban.

A brit óvatosság érthető, hiszen 2001 – az utolsó nagy járvány – idején 6,5, egyes becslések szerint 10 millió állatot kellett elpusztítani. Mindebbe még a katonaságot is be kellett vonni. Az ország turizmusa jelentősen visszaesett, sőt a választásokat is elhalasztották. Elemzők szerint a brit gazdaság 12 milliárd eurós kárt szenvedett.