Brit kormánykampány a "zöld" autózásért

Új kampánnyal kívánja csökkenteni a széndioxid-kibocsátást a brit kormány. A “Vezess okosan!” akció lényege, hogy néhány egyszerű lépés segítségével jelentősen korlátozható a benzinfogyasztás és a kipufogó gáz mennyisége is.

A brit kabinet internetes oldalán tippeket is ad: ne fékezz élesen, ne bőgesd a motort, kapcsolj magasabb sebességi fokozatba, amint lehet, ellenőrizd rendszeresen a keréknyomást és vedd ki a felesleges dolgokat a csomagtartóból.

Ha az autósok többsége hajlandó lenne ezt a néhány dolgot betartani, az 5,5 millió tonnával (8 százalékkal) csökkenthetné évente a széndioxid-kibocsátást Nagy-Britanniában.

A sofőröknek szóló kampány ellenére a kormány elmarad az eddig tett környezetbarát ígéreteitől. A kabinet nemrég beismerte, hogy nem tudja teljesíteni azt a vállalását, amely szerint 20 százalékkal csökkentené 2010-re az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

Az a terv, hogy 2010-re a Nagy-Britanniában felhasznált áram 10 százaléka megújuló energiaforrásból fog származni, szintén aligha teljesíthető, állítja a Cambridge Econometrics, egy vezető gazdasági előrejelzéseket készítő cég.

A repülés terén azonban gyorsan cselekedett a brit kormány: február 1-től bevezették a környezetvédelmi illetéket, ami repülőjegyenként 5 fonttól akár 80-ig – vagyis 2 ezer forinttól 30 ezerig – is terjedhet. (Az európai turistaosztályon utazók esetében például irányonként 10 fontot kell fizetni.) Az ebből származó 1 milliárd fontot a tömegközlekedés fejlesztésére és környezetvédelmi célokra fordítják.