Brit EU-népszavazás – Semjén Zsolt: az EU-nak tanulnia kell a brit népakaratból

Sepsikőröspatak – Semjén Zsolt szerint az Európai Unió bürokratáinak tanulniuk kell abból, hogy – a felmérések szerint – a brit választópolgárok mintegy fele országuknak az EU-ból történő kilépését tartja helyesnek.

A miniszterelnök-helyettes az Országos Erdészeti Egyesület sepsikőröspataki jubileumi vándorgyűlése szünetében nyilatkozott újságíróknak az uniós tagságról csütörtökön tartott brit népszavazásról. Kijelentette: kizárólag a briteknek áll jogában dönteni az országuk jövőjéről, a többi uniós országnak pedig tudomásul kell vennie a brit nép akaratát.

“A brüsszeli bürokratáknak nagyon át kell gondolniuk a saját szerepüket. Ha a britek kilépnek, az nem a saját felelősségük, hanem a bürokratáké, akik olyan mértékben szétzüllesztették az EU-t, hogy a britek mintegy fele azt gondolja: ki kell lépni belőle” – fogalmazott a politikus. Úgy vélte, az EU mostani vezetése “olyan alma, amelyik nagyon messze gurult az alapítók almafájától”.

“Rá kell kényszeríteni a brüsszeli bürokráciát, hogy vegye komolyan az EU-polgárok véleményét, mert ha jól működne, a britek sem akarnának kilépni” – jelentette ki Semjén Zsolt.

A politikus a román-magyar államközi viszonnyal kapcsolatban abbéli meggyőződését hangoztatta, hogy a magyarságnak és a románságnak is érdekében áll a két ország szoros együttműködése.

“Ha például itt a Székelyföldön jó a székelység közérzete, ez mindenkinek hasznára válik, magyarnak, románnak egyaránt. A mi kezünk ki van nyújtva, és reméljük, hogy a mostani vagy a következő román kormányban nagyobb hajlandóság lesz a magyar-román kapcsolatok javítására, mint amilyen a Ponta-kormányban volt” – fogalmazott Semjén Zsolt.

– MTI –