Brit diplomatákat raboltak el Etiópiában

A brit külügyminisztérium 10 munkatársa, köztük egy túsztárgyaló érkezett szombaton az etióp fővárosba, Addisz Abebába, hogy vizsgálatot indítson 5 brit állampolgár elrablása ügyében. Az etióp-eritreai határ közelében foglyul ejtett csoport tagjai között az etiópiai brit nagykövetség munkatársai és családtagjai vannak, valamint több francia turista és 13 etióp is. Az emberrablás miatt pénteken éjjel ülésezett a […]

A brit külügyminisztérium 10 munkatársa, köztük egy túsztárgyaló érkezett szombaton az etióp fővárosba, Addisz Abebába, hogy vizsgálatot indítson 5 brit állampolgár elrablása ügyében. Az etióp-eritreai határ közelében foglyul ejtett csoport tagjai között az etiópiai brit nagykövetség munkatársai és családtagjai vannak, valamint több francia turista és 13 etióp is.

Az emberrablás miatt pénteken éjjel ülésezett a brit kormány válságstábja, a Cobra-bizottság is. A testület általában csak komoly vészhelyzet esetén ül össze, ilyen volt például a 2005. július 7-i robbantássorozat Londonban vagy Alexander Litvinyenko meggyilkolása. Francia részről egyelőre nem hangzott el hivatalos állásfoglalás.

A turistacsoportot szerda este rabolták el az eritreai határ közelében. Az eltűnt csapattal több mint 48 órája nem sikerült kapcsolatba lépni.

Az etiópiai rendőrség és a hadsereg közös keresőakciót indított az afari sivatagban, Addisz Abebától 800 kilométerre. Az afari sivatagban nem ritkák a rablóbandák és felkelő csoportok, ezért a térségbe utazóknak általában fegyveres kíséretet ajánlanak. A turisták körében népszerű természeti jelenségek között sóbányák és működő vulkánok is vannak.