Brit csapatkivonás Boszniából

Bosznia-Hercegovina – Nagy-Britannia kivonja több mint hatszáz katonáját Bosznia-Hercegovinából, jelentette be a brit védelmi miniszter csütörtökön.

A csapatkivonást azután jelentették be, hogy az Európai Unió szerdán közölte: a jelenleg 6500 főből álló békefenntartó erőt 2500 fősre csökkentik, miután jelentősen javult a biztonsági helyzet az országban.

Adam Ingrams védelmi miniszter közölte, hogy szinte az összes Boszniában állomásozó brit katonát hazavezénylik, és csak pár hivatásos tiszt marad a Szarajevóban. A védelmi miniszter a brit parlament alsó házában mondott beszédében azzal indokolta a nemrég oda vezényelt Walesi Gárda kivonást, hogy a helyi hatóságok már biztosítani tudják a rendet az országban.

A brit fegyveresek a főleg szerbek lakta Banja Lukában állomásoztak, ahol békefenntartásban vettek részt, illetve az újjáépítésben segítettek.

Az Európai Unió közben bejelentette, hogy a következő három hónap alatt az boszniai békefenntartást irányító Eufor erőket nagyjából négyezer katonával csökkentik. Az EU közleményében ugyanakkor jelezte, hogy a következő hat hónapban újra csapatokat vezényelnek az országba, “ha szükséges”.