Friss hírek

2009.06.25. 13:27

KLÍMA - A gazdag országok fizessenek kárpótlást Afrikának a globális felmelegedésért - Etiópia

<p>A gazdag országok fizessenek kárpótlást Afrikának azokért a károkért, amelyeket a széndioxid-kibocsátásukkal okoznak a világ legszegényebb országainak - jelentette ki Etiópia miniszterelnöke, Menesz Zenavi. "Álláspontom szerint Afrika a fejlett világ széndioxid-kibocsátása miatt szenved" - hangsúlyozta a kormányfő egy sajtóértekezleten.</p>

"Egyes elméletek szerint a 90-es évekbeli aszályokat is befolyásolhatta a globális felmelegedés, amelyet az északi országok környezetszennyezése okoz" - tette hozzá az etióp miniszterelnök.

Az etióp vezető szerint az afrikai országoknak ebben a szellemben kellene közösen fellépniük Koppenhágában a decemberi ENSZ-csúcstalálkozón, amelyen új klímavédelmi megállapodást kellene elfogadni a lejáró kiotói jegyzőkönyv helyébe.

"Koppenhágában Afrikának kárpótlást kellene követelnie, továbbá segítséget a kárenyhítéshez" - szögezte le Zenavi.

"Mindannyian tudjuk, hogy a globális felmelegedést nem lehet leállítani..., ez Afrikát már most is súlyosan érinti, és a jövőben is így lesz, s a kontinens egyes területei lakhatatlanná válhatnak. Ezért nézetem szerint a felelősöknek fizetniük kell" - fogalmazott az etióp kormányfő.

Az afrikai környezetvédelmi miniszterek májusban Nairobiban arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a klímaváltozással kapcsolatos csúcstalálkozókon figyelembe kell venni a fekete földrész érdekeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!