Brexit – Theresa May és Andrea Leadsom a brit Konzervatív Párt két miniszterelnök-jelöltje

Akt.:
Brexit - Theresa May és Andrea Leadsom a brit Konzervatív Párt két miniszterelnök-jelöltje
Brexit - Theresa May és Andrea Leadsom a brit Konzervatív Párt két miniszterelnök-jelöltje - © Fotó: atv.hu
London – Theresa May belügyminiszter és Andrea Leadsom energiaipari államtitkár kapta a legtöbb szavazatot a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőjelölt-választásának csütörtökön tartott második fordulójában, így a párttagság közülük választhatja meg őszig az új konzervatív vezetőt, aki egyben Nagy-Britannia következő miniszterelnöke is lesz.

Theresa Mayre a csütörtök este ismertetett adatok szerint az alsóházi konzervatív frakció 199 tagja szavazott. Andrea Leadsom 84 voksot szerzett.

A keddi első forduló után versenyben maradt Michael Gove igazságügyi miniszterre 46-an voksoltak, és a szabályok értelmében ő – mint a legkevesebb szavazatot szerző jelölt – kiesett a további versengésből.

A 125 ezer fizető párttag szeptember 9-én lezáruló szavazásának győztese Margaret Thatcher után Nagy-Britannia második női miniszterelnöke lesz.

A három éve elhunyt Thatcher 11 évig, 1979-től 1990-ig volt miniszterelnök. A XX. század brit miniszterelnökei közül ő állt a leghosszabb ideig folyamatosan a kormányfői poszton, és a Konzervatív Párt történetében rekordot döntött azzal is, hogy egymás után három parlamenti választást nyert.

A Konzervatív Párt élére most azért kell új vezetőt választani, mert David Cameron miniszterelnök, a párt jelenlegi vezetője a brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazás másnapján bejelentette, hogy őszig távozik tisztségéből.

Cameron a bennmaradás mellett kampányolt, ám a brit választók többsége arra szavazott, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

A felmérések jó esélyt mutatnak arra, hogy Theresa May kerülhet ki győztesen az utódválasztási folyamatból. A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov által elvégzett legfrissebb vizsgálat szerint a Konzervatív Párt vezetőválasztásra jogosult tagjainak 63 százaléka a belügyminisztert támogatja, Andrea Leadsomra 31 százalék kíván voksolni.

A verseny azonban korántsem tekinthető eldöntöttnek, mivel Andrea Leadsom támogatói között van az egyik legbefolyásosabb tory politikus, Boris Johnson volt londoni polgármester, aki a nyáron várhatóan erőteljesen kampányol majd az energiaügyi államtitkár mellett.

Theresa May – Cameronhoz hasonlóan, viszont Johnsonnal és Andrea Leadsommal ellentétben – a brit EU-tagság fenntartását pártoló tábor tagja volt a népszavazás előtti kampányban, de kampányrendezvényeken nem vett részt aktívan.

A pártvezetői és miniszterelnöki tisztségért induló kétfős mezőny drámai fordulatok után alakult ki. Korábban ugyanis Boris Johnson tűnt biztos befutónak, ám Michael Gove igazságügyi miniszter – aki Johnson legfőbb szövetségese volt a népszavazási kampányban, és Cameron távozási szándékának bejelentése után azt mondta, hogy nem indul a vezetőválasztási versenyben – az utolsó pillanatban Johnson ellen fordult, és bejelentette, hogy mégis pályázik.

Gove e döntése után Boris Johnson hatalmas meglepetésre bejelentette, hogy ő viszont nem indul a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért, és így a miniszterelnöki posztért sem.

A csütörtöki szavazási forduló utáni első nyilatkozatában Theresa May hangsúlyozta: a brit EU-tagságot és a kilépést pártoló frakciótáborokból egyaránt kapott voksokat, ami azt jelzi, hogy a Konzervatív Párt a megosztó kampány után újraegyesíthető, és “az én vezetésem alatt egyesülni is fog”.

– MTI –