Brexit – Johnson: “katasztrófa” lenne a kormány Brexit-terve

London – Boris Johnson volt brit külügyminiszter szerint “katasztrófával” érne fel, ha saját egykori kormánya ragaszkodna a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerére nyáron kidolgozott javaslatcsomagjához.

Johnson, aki éppen e tervezet miatt mondott le a külügyminiszteri tisztségről, a The Daily Telegraph című konzervatív, erőteljesen EU-szkeptikus irányvonalú brit napilapnak írt, hétfőn megjelent cikkében úgy fogalmazott: a javaslatcsomag elfogadásával Nagy-Britannia úgy indult csatába, “hogy az előőrsöt vezető tankon máris a fehér zászló lobog”.

Theresa May miniszterelnök és kabinetjének tagjai július első hetében, a chequersi kormányfői rezidencián tartott ülésen fogadták el a javaslatcsomagot, amely az Európai Unióval a Brexit után fenntartandó kereskedelmi kapcsolatok szabályozásáról szóló brit elképzeléseket tartalmazza.
A javaslatok jóval szorosabb jövőbeni kapcsolattartást indítványoznak az EU-val, mint amilyent a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-tábora – élén Boris Johnsonnal – látni szeretett volna.

A brit indítvány egyik legsarkalatosabb eleme az, hogy London közös szabadkereskedelmi térség létrehozását és ehhez közös szabálygyűjtemény kialakítását javasolja az EU-nak a fizikai áruk forgalmának szabályozására, olyan módon, mintha Nagy-Britannia és az Európai Unió “kombinált vámtérséget” alkotna.

Johnson már a lemondását bejelentő júliusi levelében kifejtette azt a véleményét, hogy a chequersi javaslatcsomaggal az Egyesült Királyság egyértelműen “a gyarmati státus felé vette az irányt”.

Hétfőn megjelent cikkében a volt külügyminiszter ezt megtoldotta azzal, hogy ha a javaslatcsomag megvalósul, Nagy-Britannia “továbbra is az EU taxijában marad, de ezúttal a csomagtartóba bezárva, és semmiféle beleszólása nem lenne az úti cél kiválasztásába”.

Johnson nevek említése nélkül azzal vádolta meg egyes volt kabinetbeli kollégáit, hogy nem is akarnak megoldást találni a Brexittel összefüggő kérdésekre – elsősorban is arra, hogy miként kerülhető el a fizikai határellenőrzés visszaállítása Észak-Írország és az Ír Köztársaság között -, hanem e problémákat a Brexit megakadályozására akarják felhasználni.

Lemondása óta a hétfői cikk a volt külügyminiszter legélesebb támadása saját egykori kormányának Brexit-stratégiája ellen, de a chequersi javaslatcsomagot az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója is többször súlyosan bírálta.

Michel Barnier legutóbb a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német napilap hétvégi kiadásának nyilatkozva jelentette ki, hogy a fizikai áruk kereskedelmének közös szabályozására tett brit javaslat nem tükrözi a modern világ kereskedelmi realitásait, mivel nem terjed ki a szolgáltatásokra, márpedig ma már minden fizikai áruféleség kereskedelméhez szolgáltatások társulnak.

Barnier hozzátette: az uniós belső piacon egymáshoz kapcsolódik az áruk, a szolgáltatások, a tőke és a munkaerő áramlása, és “ebből nem lehet kimazsolázni egyes darabokat”.

-MTI-