Brexit – A kínai kormányfő szerint nőtt a bizonytalanság a világgazdaságban

Peking – Nagy-Britannia távozása az Európai Unióból fokozta a bizonytalanságot a világgazdaságban, Kína egy egységes, stabil uniót és egy szintén stabil, virágzó Nagy-Britanniát szeretne látni – erről Li Ko-csiang kínai kormányfő beszélt Tiencsinben hétfőn az úgynevezett “nyári Davos” Világgazdasági Fórumon (WEF).

Peking az unióval és Londonnal is a kapcsolatok fejlesztésére törekszik – hangoztatta Li, amikor a kínai kormányból elsőként kommentálta nyilvánosan a Brexitet. Nemzetközi összefogást és erőfeszítéseket sürgetett a befektetői bizalom megteremtésére. Reményét fejezte ki, hogy a világpiac nyugodt marad, szereplői képesek lesznek hideg fejjel kezelni a rövidtávú ingadozásokat.

“Egy újabb ipari forradalom résztvevői vagyunk, amelyben a fejlődés hajtóerejének az innovációnak kell lennie” – hangoztatta.

Megjegyezte, az idén a világgazdaság lassú növekedése ellenére a kínai gazdaság teljesítménye viszonylag stabilnak mondható. Elhárította a kínai gazdaság “kemény földet érésének” lehetőségét, s közölte: Peking továbbra is a közepesen gyors növekedés fenntartására törekszik. Megnyugtatásul azt állította, a kínai államadósság aránya a GDP-hez viszonyítva jobb, mint a nyugati országokban.

A miniszterelnök szerint a kínai gazdaságpolitika irányítóinak megfelelő eszközök állnak rendelkezésére az eddigieknél is nagyobb gazdasági kihívások kezelésére. Mint mondta, folytatják az állami vállalatok strukturális reformját. Közölte: képesek lesznek a nemzeti valuta árfolyamát kiegyensúlyozottan, ésszerű határok között tartani, hosszú távon nem számolnak a leértékeléssel.

– MTI –0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdet�s