Friss hírek

2009.02.06. 13:18

EGÉSZSÉG - A piros szín segíti az összpontosítást, a kék a kreativitást

<p>A piros szín segíti a részletekre való összpontosítást az olyan feladatokban, mint a memorizálás, míg a kék a kreativitást fokozza - állapítja meg egy kínai tanulmány, amely pénteken került fel a Science című amerikai havilap weboldalára.</p>


A következtetések hasznosíthatók a reklámokban, a gyógyszeres dobozok figyelmeztető felirataiban, a munkahelyek, osztálytermek kialakításában - jelentette ki a kutatásvezető, Riu Csu, aki marketinget tanít a vancouveri (Kanada) Brit-Kolumbiai Egyetemen.


Csu javaslata szerint a kreatív, innovatív termékek marketingeseinek a kék színt kellene előnyben részesíteniük. Ötletroham rendezéséhez is a kék szoba a legjobb.

A piros színnel operáló reklám hatására a fogyasztó nagyobb figyelmet szentel a termék részleteinek.

Csu 600 egyetemistával végzett 6 kísérletet. A diákok számítógép-monitoron dolgoztak, közben a hátér kékre vagy pirosra volt állítva, a kontrollcsoportnak pedig fehérre.

A háttérszíntől függően a diákok lényegesen jobban vagy rosszabbul teljesítettek.

Csu szerint a piros a nagy figyelemösszpontosítást igénylő feladatoknál bizonyult hatásosnak. Ugyanis az emberek a pirosról a közlekedési piros lámpára, a mentőautókra, a veszélyre asszociálnak. Tehát egyfajta óvatossági reakcióval válaszolnak a piros színre, ezért jobb eredményt érnek el az olyan feladatokban, amelyeknél nagyon fontosak a részletek - magyarázta Csu.

A kék szín azért erősíti a kreativitást, mert az embereknek a kékről a tenger, az ég, a szabadság, a nyitottság, a béke jut eszükbe. A békés környezet fokozza az alkotóképességet - fogalmaz a kutató.

A színekre való reagálás nem veleszületett tulajdonság, hanem a mindennapi élet során tanult asszociáció. De a kutató felhívja a figyelmet arra, hogy mivel a teszteket Észak-Amerikában végezték, a világ más pontjain más eredmények adódhatnak.

"Az én szülőhazámban, Kínában a vörösről a gazdagságra, a jólétre, a szerencsére, a boldogságra asszociálunk, ezért Kínában más eredményt várnék a kísérletektől" - jelentette ki a kutató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!