Friss hírek

2008.09.17. 07:02

Mobilitási Hét: ma a hibrid autóké a pálya

<p>"Tiszta levegőt mindenkinek" jelszóval kedden kezdődött az Európai Mobilitási Hét budapesti eseménysorozata. Szeptember 16-a és 22-e között tematikus napokat rendeznek, egyebek mellett a közösségi és a kerékpáros közlekedést, valamint a főváros hosszú távú forgalomszervezési terveit ismerhetik meg a fővárosiak. Szerdán, az "Alternatív Autózás Napján" napelemes, illetve lábbal hajtott kísérleti járműveket lehet kipróbálni a fővárosi Blaha Lujza téren. Az érdeklődők egész nap ingyen utazhatnak a hibrid - azaz villanymotorral is ellátott - autókkal a Bosnyák tér és Blaha Lujza tér között.</p>

Csütörtökön a "Mobilitás és Bevásárlás Napján", Budapest legtudatosabb vásárlóját keresik, míg pénteken a Főpolgármesteri Hivatal Dísztermében tartanak fórumot azok számára, akiket érdekel, hogyan közlekedünk Budapesten tíz év múlva, vagy hosszú távon milyen várostervezési módszerekkel csökkenthető a közlekedési eredetű lakossági zajártalom.

Szombaton, a "Gyalogos Utcák Napján", a bővülő budapesti gyalogosutcák hálózatról és a további tervekről tájékozódhatnak az érdeklődők.

Szeptember 21-én, vasárnap ismét autómentes nap lesz Budapesten, ekkor csak a kerékpárosok és a gyalogosok használhatják az Andrássy utat. Az ország legnagyobb "zöld fesztiválján" az autóktól felszabadított úton sétáló látogatók igazi kulturális csemegével is találkozhatnak, például az Opera előtt évadnyitó színházi fesztiválon.

Az Európai Mobilitási Hét záróeseménye lesz szeptember 22-én, hétfőn az "Európai Autómentes Nap", amikor az Andrássy út továbbra is zárva marad, csak a BKV buszok, és a helyi üzletek árufeltöltését végző gépkocsik hajthatnak be, ám utóbbiaknak legkésőbb délelőtt 10 óráig el kell hagynia a sugárutat. A tilalom alól csak az ingyenesen igénybe vehető "tiszta üzemű" hibrid autók jelentenek kivételt, amelyekkel megtekinthetjük a Világörökség palotáit.

Idén már hetedik alkalommal rendezi meg a főváros az Európai Mobilitási Hét és az Autómentes Nap eseménysorozatát . A résztvevő kétezer város, főváros között 2005-ben harmadik, 2006-ban pedig második helyezést ért el a magyar főváros és megkapta az Európai Unió Mobilitási Díj diplomáját.

A "Bringázz a munkába Budapesten!"- versenyre szeptember 22-én 11 óráig lehet nevezni és regisztrálni egyénileg, illetve 2-5 fős csapatokkal a www.bringazzmunkaba.hu weboldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!