Bravúros szívműtét

Bravúros műtétet hajtottak végre egy szívsérüléses, életveszélyben lévő férfin a berettyóújfalui területi kórházban. A kórház munkatársai nem mindennapi tettükkel megcáfolták a negatív kritikákat.

– Egy 30 centiméteres késsel has–mellkas tájékon szúrta magát egy férfi Biharkeresztesen hétfőn délután – tájékoztatta lapunkat dr. Vígh Gyula, a kórház intenzív osztályának osztályvezető főorvosa. – Az életveszélyes sérülésekkel rendelkező beteget mentővel azonnal intézményünkbe szállították. A gyorsan elvégzett klinikai– és röntgenvizsgálatok hasi nagyvérzés gyanúját vetették fel, de nem volt kizárható a szívsérülés sem.

A szívburok is sérült

A gyors előkészítést követően dr. Kóti Csaba sebész–főorvos megnyitotta a beteg hasát, majd mivel erős vérzés volt tapasztalható a mellkas felöl, azt is megnyitotta. Ekkor derült ki, hogy a szívburok és a szív alsó oldalsó felszíne is megsérült s vérzik.

Miközben a sebész–főorvos ellátta a szív és a szívburok sérüléseit, mi végeztük az intenzív ellátást – folytatta dr. Vígh Gyula. – Ügyeltünk a beteg keringésére, pótoltuk a vérveszteséget és a ritmuszavart is megszüntettük. A hasi– és rekeszizomsérülések ellátása után a beteget altatva és lélegeztetve vitték ki a műtőből.

A sérült jelenleg az intenzív osztályon van, géppel lélegeztetik és állapota kielégítő.

Só. A.