Bírálta a tiszaroffi árvíztározó-beruházást a falu polgármestere – szerinte nem teljesültek bizonyos ígéretek

Nem valósultak meg a Vásárhelyi-tervben ígért beruházások – ezt állítja a tiszaroffi polgármester, aki csütörtökön nem is vett részt emiatt az árvízi tározó átadásán. Kamarás Zsolt szerint Tiszaroffon nem valósult meg teljes egészében az a szennyvízhálózat-fejlesztés és a csatornázás, amit ígértek. Ráadásul az eredeti elképzelésekkel szemben turisztikai fejlesztésekről és tájhasznosításiról sincs már szó a Vásárhelyi-tervben – tette hozzá.

A településnek megígért beruházások elmaradtak – állítja Kamarás Zsolt. A polgármester szerint az árvízi tározó kiépítéséhez azért is járultak hozzá korábban, mert ígéretet kaptak arra, hogy kiépítik a szennyvízhálózatot, valamint elindul egy belterületi vízrendezési program. Ennek ellenére csak a szennyvízcsatorna-hálózat 70 százaléka készült el eddig, a belterületi vízelvezető csatornákra pedig 577 millió forintot különítettek el, ami csak 60 százalékos lefedettséget jelent. A polgármester szerint ráadásul a tározó területén gazdálkodókkal sem egyeztettek, így hiába kérték, a tározó töltésén átvezető utak úgy épültek meg, hogy azokon nem férnek el mezőgazdasági munkagépek.

Ráadásul a vidékfejlesztés teljes egészében kimaradt a programból – mondta Tiszaroff első embere. A Vásárhelyi-terv indulásakor úgy érezték: a Tisza-völgyi települések esélyt kaptak arra, hogy kikerüljenek a mélyszegénységből. Mára ez a komplett vidékfejlesztési terv délibábbá vált – fogalmazott Kamarás Zsolt.

Tiszaroff polgármestere szerint vízügyi szempontból fontos a cigándi és tiszaroffi tározók megépítése, a Vásárhelyi-terv azonban ezen túlmutatott. A benne foglalt vidékfejlesztési elképzelések ráadásul törvényerőre is emelkedtek, ezek közül azonban semmi sem valósult meg – tette hozzá.

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter ugyanakkor a tiszaroffi árvízi tározó csütörtöki átadásán arról beszélt: másfél milliárd forintot költöttek a beruházás során a környező településeken infrastrukturális és tájgazdálkodási programokra. Megépítették Tiszaroff, Tiszagyenda és Tiszabura közös szennyvíztisztító-telepét, valamint a Tiszaroffhoz és Tiszagyendához vezető szennyvízvezetéket, emellett 65-70 százalékban kiépítették a két település csatornahálózatát. Tiszabőn elkészült a csapadékelvezető rendszer, fejlesztették az úthálózatot, egy tó rekonstrukcióját is elvégezték. Tiszaroffon szelektív hulladékgyűjtő szigeteket telepítettek. A miniszter szerint a települések további itthoni és uniós forrásokra pályázhatnak még infrastruktúra-fejlesztésekhez.

A Vásárhelyi-terv és annak 2003-ban elfogadott továbbfejlesztése hat árapasztó tározó megépítését irányozta elő 2007-re. Mindeddig két tározó, a cigándi és a tiszaroffi készült el. A Vásárhelyi-tervben az árvízi védekezés mellett vidékfejlesztési programok is vannak. A Tisza-menti településeken az elképzelések szerint turisztikai, árvízi gazdálkodásra épülő tájhasznosítási fejlesztések valósulnának meg.