Magyarország

2011.01.18. 12:27

Pozitív lista a fogyasztóbarát vállalkozásokról

<p>Budapest - Ettől az évtől kezdve már nemcsak a különféle szabályokat megszegő vállalkozásokról, hanem a jól működőkről is készül lista - hangzott el a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság keddi sajtótájékoztatóján.</p>

Az úgynevezett pozitív lista megvalósításának előkészületei már tavaly megkezdődtek, idén pedig a gyakorlatban is bevezetik - hangzott el a fogyasztóvédelmi hatóság sajtótájékoztatóján. Az volt az elgondolás ugyanis, hogy ne csak a szabályokat megszegő vállalkozások, hanem a fogyasztóbarát cégek is nyilvánosságot kapjanak. Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára közölte: azok a vállalkozások, amelyeknél a vizsgálatokon mindent rendben találnak, igazolást kapnak. Ez felkerül a hatóság honlapjára, illetve a dokumentumot kifüggeszthetik a vállalkozók is. A helyettes államtitkár szerint ez a nyilvánosság előtt is erő lehet.

A vizsgálatok nem kizárólag egy termék megfelelőségét ellenőrzik, hanem szélesebb körben, a fogyasztói érdekeket érintő témában zajlanak. Ilyenek az árak feltüntetése, a szavatossággal és jótállással kapcsolatos ellenőrzések, illetve az idegenforgalmilag frekventált helyen működő vendéglátó egységek és a taxi-szolgáltatások vizsgálata.

Amennyiben egy vállalkozás felkerült a pozitív listára és megkapta az erről szóló igazolást, számítania kell későbbiekben is ellenőrzésre. Így tehát ebből a pozitív körből ki is lehet kerülni - mondta Horváth Endre. Ha pedig egy vállalkozásnál nem tartottak a hatóság emberei ellenőrzést, önmaga is kérheti magával szemben azt.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!