Bővül a kazincbarcikai kerékpárút-hálózat

Szitka Péter (balra) és Demeter Zoltán a sajtótájékoztatón
Szitka Péter (balra) és Demeter Zoltán a sajtótájékoztatón
Kazincbarcika – Majd’ három kilométernyi új kerékpárút épül Kazincbarcikán.

Mindezt sajtótájékoztatón jelentették be szerdán: az eseményen Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere a fejlesztés jelentőségéről szólt. Kiemelte: a fejlesztés révén, a jövőben mintegy 3 kilométernyi újabb szakasszal bővül Kazincbarcikán a városi kerékpárút-hálózat.

Olyan területeken épülhet bicikliút, amelyek a korábbi pályázatból kimaradtak.” Szitka Péter

Közvetlenül csatlakozzanak

– A fejlesztésnek köszönhetően olyan területeken épülhet bicikliút, amelyek a korábbi pályázatból kimaradtak, viszont a tervek készítésénél arra törekedtünk, hogy az új utak közvetlenül csatlakozzanak a már meglévő hálózathoz – mondta a városvezető, aki hozzátette azt is, az önkormányzat eltökélt célja az is, hogy a biztonságos kerékpározás fontosságára a rendészeti szervekkel karöltve felhívják a figyelmet.

kb2

A most induló projekt keretében 700 méter, kétoldali kiemelt kerékpársáv épül az Alsóvárosi körúton, illetve az Attila úton az Építők útja és a Tesco körforgalom között. További 500 méter hosszú, járdák szélesítésével kialakított, egymástól elválasztott gyalog-, és kerékpárút létesül a Pollack Mihály úton az Egressy út és a Mátyás király út között. A Tardonai úton a Május 1. úttól a Gábor Áron úti buszmegállóig pedig több mint 1600 méteres, egyes szakaszokon zöld-sávban, más szakaszokon szervizúton, vagy járdával közösen vezetett, kétirányú kerékpárút készül a beruházás keretében.

kb1

Demeter Zoltán a térség országgyűlési képviselője örömét fejezte ki a Kazincbarcika kerékpárút-hálózat fejlesztésével kapcsolatban.

– Mivel a térségben a közlekedés egyik kedvelt módja a kerékpározás, így elsődleges célkitűzés a biztonságos közlekedés és a város főbb pontjainak elérésének biztosítása a biciklisek számára. A település ezzel kapcsolatos elhivatottságát tükrözi az is, hogy Kazincbarcika 2016-ban megkapta a Kerékpárosbarát Település címet – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

A sajtótájékoztatón megtudtuk azt is, hogy a kazincbarcikai beruházás mintegy háromszáz millió forint vissza nem térítendő támogatásból valósul meg.

kb3

Az eseményen elhangzott az is, hogy távlati tervek között szerepel egy teljes, térségi hálózat kialakítása, ami Sajószentpétertől egészen a szlovák határig lehetővé tenné a biztonságos, kerékpáros közlekedést.