Botrányvideó a miskolci önkormányzati választások kapcsán

Akt.:
Botrányvideó a miskolci önkormányzati választások kapcsán
Botrányvideó a miskolci önkormányzati választások kapcsán - © Fotó: Cziffra Andrea
Miskolc – Nyilvánosságra került az N1TV videója a neten széles körben, amelyen Lakatos Miklós nyíregyházi vállalkozó részletesen beszámol róla, hogyan vett részt a Fidesz miskolci önkormányzati kampányában.

Nem tudható vajon igaz-e amit mond, bizonyítékokról nincs szó, mindenesetre arccal névvel vállalja mindezt, majd két évvel a választások után. Azt állítja többek között, hogy először megbízták Pásztor Albert MSZP-s polgármesterjelölt lejáratásával – az emlékezetes bulifotó az alulöltözött hölgyekkel – majd mindvégig 150 emberével gyűjtötték az aláírásokat, szervezték a szavazókat. Mindezt készpénzzel és a stadion, illetve a számozott utcák bontási megbízásának ígéretével ellentételezték volna Lakatos szerint. Azt is állítja a nyíregyházi vállalkozó, hogy bejárt a városházára, ahol szerinte Kovács Zsolt volt a tárgyalópartnere és kapcsolattartója. A neten látható híradós anyag végén megkeresték telefonon Kriza Ákost is, aki határozottan kijelentette, soha nem látta Lakatost, nem tudja ki az illető, Kovács Zsoltot pedig nem érték el.

Az ügyben a tudósítók szerint Lakatos feljelentést fontolgat. A Jobbik és az MSZP is közleményeket adott ki az ügyben, amelyeket itt olvashatnak.

ÉM


Jobbik miskolci szervezete: Magyarázatot várunk van-e fekete kasszája a miskolci Fidesznek?

Megdöbbentő videót tett közzé az N1TV pénteken. A filmen egy nyíregyházi építési vállalkozó beszél arról, hogyan segítette a Fideszt győzelemre Miskolcon a 2014-es önkormányzati választáson.A felvételen elmondja, a miskolci önkormányzat fekete kasszájából kampányolt Kriza Ákos mellett. Ennek során a polgármesteri hivatalban pénzzel teli táskából kapott ő és mások is több millió forint készpénzt, amivel aztán el se kellett számolni. Elmondja azt is, hogy egy 150 fős, cigányokból álló csapatot irányított a kampány során, a választás napján pedig autókkal szállították az embereket szavazni. Mindezért cserébe a diósgyőri stadion bontási munkálatait ígérték neki.

Az elhangzottak rendkívül súlyos vádak, amelyek – ha igazak –, súlyos kérdéseket vetnek fel: van-e a miskolci Fidesznek fekete kasszája? Elképzelhető-e, hogy a vállalkozóknak vissza kell osztaniuk Miskolcon, ha munkához akarnak jutni? Bevett gyakorlat-e, hogy a városházán több millió forintot tartanak táskákban, ahonnan aztán elszámolás nélkül osztogatják a pénzt nyíregyházi, és még ki tudja honnan érkező személyeknek? Etikus-e autókkal szállítani a cigányokat szavazni? Tisztességesen nyert-e a Fidesz Miskolcon?

Ezekre a kérdésekre nemcsak a Jobbik, de minden miskolci lakos, aki most becsapva érzi magát választ vár. Az igazat, csakis az igazat!


MSZP miskolci szervezete: Kriza Ákos függessze fel polgármesteri tevékenységét!

Ha igaz, amit az N1 TV által közzétett videón egy nyíregyházi vállalkozó állít, akkor Magyarország legsúlyosabb önkormányzati botránya került napvilágra. Ebben az esetben ugyanis nyilvánvaló, hogy Kriza Ákos miskolci polgármester becstelenül, riválisait lejáratva nyerte meg a választásokat.Ez egyébként jellemző is lenne a módszereire, hiszen tudjuk: a Kriza Ákos által korábban megtett 74 feljelentés mindegyike elbukott, azok az akciók csak azt a célt szolgálták, hogy tisztességes embereket sározzanak be – több millió forint közpénz felhasználásával.

A vállalkozó arról beszélt, hogy a baloldal polgármesterjelöltjének lejáratása volt a feladata. Állítása szerint ehhez több millió forintot, szállást, benzint és eszközöket kapott, ráadásul szerinte ezt az egész becstelen hadjáratot a Kriza Ákos által vezetett polgármesteri hivatalból irányították.

A vállalkozó részletes beismerő vallomással felérő szavainak valóságtartalmát természetesen nem tudjuk ellenőrizni. A rendőrségtől éppen ezért azt várjuk el, hogy azonnal indítson nyomozást az ügyben, Kriza Ákostól pedig azt várjuk, hogy ha az elhangzottak szerinte nem felelnek meg a valóságnak, rágalmazás miatt tegyen büntetőfeljelentést a vállalkozó ellen.

A nyomozás idejére pedig csak egyet tehet Kriza: felfüggeszti polgármesteri tevékenységét mindaddig, amíg nem tisztázza magát!


Kriza Ákos rágalomnak nevezte a “botrányvideó” állításait

Bírósághoz fordul az alaptalan vádaskodások miatt Miskolc polgármestere.

Kitálal a Fidesz titkos kampánysegítője címmel jutott nyilvánosságra január 15-én, pénteken az N1TV riportja, amelyben a 2014-es önkormányzati választásokkal kapcsolatban súlyos vádak hangzottak el Kriza Ákos, Miskolc Megyei Jogú Város polgármesterével, az önkormányzattal és a helyi Fidesszel kapcsolatban.

Az ügyben megkerestük Kriza Ákost, aki közleményben válaszolt. A városvezető szerint A riportban “rágalmak, alap nélküli vádaskodások hangzottak el Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatával és személyemmel kapcsolatban”.

“Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatánál soha nem volt “feketekassza”, nincs, és nem is lesz, aki alap nélkül rágalmaz és vádaskodik, annak bíróságon kell felelnie ezért” – fogalmaz a polgármester. Mint mondja: “Az alap nélkül vádaskodó vállalkozót az N1TV-nek adott interjúja alkalmával láttam és hallottam először, vele soha nem találkoztam. Az önkormányzat, és személyesen én sem álltam a vállalkozóval semmilyen jogviszonyban, minden állítása rágalom az önkormányzat és személyem irányában. A vádaskodóval szemben az önkormányzat képviseletében, s a magam nevében megteszem a szükséges jogi lépéseket.”


Pásztor Albert a „botrányvideóról”: „Szemét dolog a politika…”

Pásztor Albert, Miskolc korábbi rendőrkapitánya a 2014-es önkormányzati választásokon a baloldali ellenzék polgármesterjelöltje volt.

Az ominózus miskolci választási „botrányvideóban” a nyilatkozó nyíregyházi vállalkozó egyik állítása az volt, hogy vállalt feladatai között volt Pásztor Albert lejáratása. A videóban lejátszottak egy felvételt is, amely a vállalkozó és Pásztor Albert között folyt a kampány idején.

A „botrányvideó” nyomán megkerestük Pásztor Albertet, aki annyit mondott, hogy ismeri, látta a videót és mindenből látszik, hogy az ő lejáratása volt az egyik az egyik cél. Elmondta, hogy a videón hallható telefonfelvétel valós volt. Pásztor Albert az érintett vállalkozó, Lakatos Miklós ellen feljelentést is tett és két büntetőeljárás is folyamatban van. „Bízom az igazságszolgáltatásban. Nem szeretném megzavarni a nyomozást, ezért nem akarok semmit továbbit mondani erről.”

„Amikor véget ért a kampány és maga a választás egy televízós interjúban azt mondtam: hogy szemét dolog a politika. Most is csak ugyanezt tudom mondani: Szemét dolog a politika.”