Botrány a siófoki fecskeházban

Nem kívánják kifizetni a megemelt fűtésszámlát az egyik siófoki ház lakói. A fecskeháznak nevezett épületben élő, zömmel fiatal párok nem értik, hogy miért emelkedett a díj a korábbinak több mint háromszorosára. Az áremelés mögött az áll, hogy a szolgáltató áttért az egyedi mérésről a közös mérésre. A lakóknak így átalányt kellene fizetniük úgy, hogy a mérőórák közben mutatják a tényleges fogyasztást. Az eltérés a legtöbb esetben meghaladja a 300 százalékot.

A mérőkkel minden lakásban egyenként mérhető a fogyasztás. A lakók ezért nem értik, hogy a valós értékek helyett miért kellett egy szerintük irreális díjat megállapítani. A szolgáltató cég februárban kiküldött számláján mindenki meglepődött. A tényleges fogyasztás helyett ugyanis a lakások mérete alapján háromszoros hőmennyiséget számoltak el. Az egyik lakó számlája 2400 forint helyett – a gázár-támogatással együtt – 9600 forint lett. Ugyanez a támogatás nélkül meghaladta volna a 17 ezer forintot is.

A lakók egyik szószólója úgy tudja, hogy a legtöbben nem fizetik ki. Várnak egy megegyezésre, illetve előbb arra, hogy szóba álljanak velük, valami kompromisszumra jussanak, és utána természetesen, amit elhasználtak, azt kifizetik.

A lakók próbáltak egyezkedni a szolgáltatóval, de azt mondják, hogy eddig semmilyen választ nem kaptak a problémájukra.

A Független Hírügynökség tudósítója szerette volna a szolgáltató cég vezetőjét is megkérdezni arról, hogy miért emelkedik ilyen mértékben a fűtés díja ebben a házban. Őt szerdán csak telefonon sikerült elérni és annyit mondott, hogy szeretné kivizsgáltatni az ügyet, és ennek eredményéig – melyet a jövő hétre vár – nem kíván nyilatkozni.