Botrány a cigány önkormányzat alakuló ülésén – Farkas Flórián új elnököt akar

Botrányba fulladt az Országos Cigány Önkormányzat keddi alakuló ülése. A Magyarországi Cigányok Országos Fóruma (MCF) a Lungo Dromos Kozák Jánost jelölte elnöknek Farkas Flóriánnal szemben, majd “verőlegények” segítségével át is ültették a jelöltet saját soraikba – állítja a Lungo Drom vezetője. Farkas Flórián törvénysértésről beszél, és pártja nevében új elnökválasztást követel.

Az újonnan megválasztott képviselők kedden délelőtt vették át mandátumukat a BM Duna Palotában. Az alakuló ülésen nyílt szavazással szerettek volna elnököt választani. Az egyik MCF-es képviselő váratlanul a Lungo Drom képviselőjét, Kozák Jánost javasolta a posztra. Kozák korábban más szervezet színeiben indult a választásokon Pápán és Csongrád megyében, és hatalmas felháborodást keltett, amikor az ülésen időközben megjelentek a tagbaszakadt “verőlegények” és átemelték a jelöltet az MCF soraiba. Ezután Farkas Flórián szerint dulakodás kezdődött, amikor három Lungo Dromos képviselőt is megütöttek. A korelnök ezt követően berekesztette az ülést, az MCF delegáltjai azonban megálasztották Kozák Jánost elnöknek. Farkas Flórián szerint ez nem volt jogszerű, ezért új választást javasol.

A Lungo Drom vezetője keddi sajtótájékoztatóján elmondta: elítélik ami történt, de számítottak ilyesmire. Az utóbbi hetekben több szocialista képviselő – köztük Göndör István és a pécsi alpolgármester – telefonon zaklatta a Lungo Dromos képviselőket, hogy ne szavazzanak saját listájukra – mondta.

Az OCÖ 53 tagú testületében a márciusi voksolás után a Farkas Flórián vezette Lungo Drom kapott többséget 28 mandátummal, szemben a Kolompár Orbán által irányított MCF-fel szemben, amely 25 képviselőt delegált a testületbe.