Botanikuskert: legyen vonzóbb, de olcsóbban!

Botanikuskert: legyen vonzóbb, de olcsóbban!
Augusztus óta egy külső cég, a debreceni Agrárius Kft. üzemelteti az egyetem botanikuskertjét. Egyúttal nyolc dolgozó került át az egyetemről a kft.-hez. A változtatást költségtakarékosság címén hajtották végre.

Egy külső szolgáltatónak, az Agrárius Kft.-nek adta át üzemeltetésre a botanikuskertet augusztusban a Debreceni Egyetem (DE). „Reméljük, hogy a költségérzékenyebb cég olcsóbban fogja üzemeltetni a kertet, és a számára üzemeltetésre átadott havi fix összeg egy részét évente fejlesztésre fordítja” – mondta el a Naplónak a döntést indokolva Pozsonyi Zoltán, a Tudományegyetemi Karok (Tek) gazdasági igazgatója.

Köztudott, hogy az egyetem 2005-ben nagyarányú létszámleépítésre kényszerült. Bérköltség-csökkentésre adott lehetőséget számára az is, hogy egyes szolgáltatásokat a jövőben nem maga végez, hanem külső szolgáltatóktól rendel meg. A botanikuskert üzemeltetésének átadásakor például nyolc személy került az egyetemtől az Agrárius Kft. alkalmazásába. Egyedül Papp László biológus maradt közalkalmazottként a Teknél – augusztus óta ő a kert operatív vezetője, ő vezeti a tudományos munkát, ellenőrzi a szakmai fejlesztések kivitelezését.

Állagmegőrző munkák

A botanikuskert üzemeltetési költségét tehát (amely az infláció mértékének megfelelően növekedhet) ezután is az egyetem fizeti, amellett átengedi a szolgáltatónak a látogatásból származó bevételt is. Így kívánja érdekeltté tenni a kft.-t abban, hogy a fejlesztések által növekedjen a kert látogatottsága.

A növényállomány gyarapításán túl ugyanis fontos iránya a fejlesztésnek a kert komfortosítása, infrastruktúrájának korszerűsítése, a látogatók javuló színvonalon végzett kiszolgálása. A tulajdonos és az üzemeltető mindezt közösen tervezik, együtt próbálják megkeresni a pénzügyi forrásokat is a tervek kivitelezéséhez, és – természetesen –, szponzori pénzeket is szeretnének igénybe venni.

Pozsonyi Zoltán arról is tájékoztatott, hogy a látogatók által fizetett belépődíj nem lehet több az eddiginél, az egyetem polgárai pedig ezután is ingyen látogathatják a kertet.

Az elmúlt bő két hónap alatt az üzemeltető főleg állagmegőrzést szolgáló munkákat végzett el a botanikuskertben, tudtuk meg Molnár Szabolcstól, az Agrárius Kft. parkfenntartási ágazatvezetőjétől. Padokat, kandelábereket, utakat újítottak fel, rendbe tették az üvegházak szigetelését, hűtőgépet vásároltak a magvak tárolására. „Folytatódik a szakmai munka is, él a kapcsolat a Magyar Botanikuskertek Országos Szövetségével, és továbbra is részt vesz a kert a nemzetközi magcsere programban” – mondta az ágazatvezető.

Különösen híres a pozsgásgyűjtemény

Papp László a botanikuskert távlati fejlesztéséről szólva hangsúlyozta: „ahhoz, hogy ezt a kertet továbbra is botanikuskertnek lehessen nevezni, a gyűjteményjelleg megtartása mellett fejleszteni kell a »kitáblázottságot«, az információ-szolgáltatást. Szeretnénk mielőbb megvásárolni egy gravírozógépet. Fontos lenne továbbá rövid időn belül felépíteni egy látványházat a pozsgásoknak.

A házban az eredeti élőhelyre jellemző kőzeteket és felszíni formákat alkalmazva mutatnánk be a különböző kontinensek pozsgásnövényeit. A beruházás révén terület szabadulna fel a jelenlegi helyen maradó gyűjtemény fejlesztéséhez. A botanikuskert gyűjteményei közt ugyanis ma a pozsgásgyűjtemény a legjelentősebb – nem csak Debrecenben vagy Magyarországon, hanem a középkelet-európai állami gyűjtemények körében is. A többi gyűjteményt ugyanígy fejleszteni kívánjuk – az orhideáktól a fásszárúakig.”

G.I.