Botanikai zarándokhely lett a virágzó Miskolci Agávé

A miskolci virágcsoda...
A miskolci virágcsoda... - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Élénk sárga virágözön fogadja a Szeles utcai virágnagyker udvarán az arra járókat. Igazi botanikai ritkaságként teljes pompájában virágzik a Miskolci Agávé. A növény negyven év után „fordult termőre”. Egy budapesti család csak a virágzást megcsodálni érkezett Miskolcra.

Nem túlzás azt mondani, hogy az ország minden tájáról eljönnek megcsodálni az Észak-Kelet Flóra Szeles utcai – Búza tér közelében lévő – virágnagykereskedésének udvarán pompázó Miskolci Agávét, mely egyediségével kiérdemelte ezt a tulajdonnevet.

viragzo-agave01-st

„Pénteken Budapestről telefonáltak, hogy megtudakolják, hogy áll a virágzás, mert szeretnének saját szemükkel is gyönyörködni a csodálatos sárga virágpompában” – mondta Bernáth László, a cég tulajdonosa. – „Zarándokhely lett az agávé, sokan jönnek és mi szeretnénk is mindenkivel megosztani örömünket. A Facebook-oldalunkon is folyamatosan látható a növény fejlődése, virágzása.”

Szeretnénk minél több emberrel megosztani a csodát.” Bernáth László

viragzo-agave08-st

Egy-két hétig tart

A botanikai szenzáció – ahogy portálunkon is figyelemmel kísérjük – hónapok óta kibontakozóban van. Aki a Szeles utca felé jár, annak már messziről szemébe ötlik az épületek fölé magasodó agávé, amelynek csúcsán már ott sárgállnak a gyönyörű virágok.

viragzo-agave07-st

„Az alsó részen már itt-ott el is virágzott. Ez egy folyamat, amely eltart majd egy-két hétig. Szeretném, ha minél többekkel megoszthatnánk ezt a csodát. Maga az anyanövény ugyanis az elvirágzás után elpusztul – mondta Bernáth László. – Az agávé közel fél évszázadig is fejlődhet, élete során csak egyszer virágzik, az anya­növény az összes energiáját a virágzat kinevelésére fordítja. Szeretnénk eltenni a magokból, mert jó lenne megpróbálni a szaporítás ezen módját.”

viragzo-agave09-st

Negyven éve…

Mint olvashatták portálunkon, a Miskolci Agávé sarjként olyan negyven évvel ezelőtt került a cég tulajdonába, azóta nevelgették a virágnagyker udvarán. Amíg kicsi volt, telente bevitték az üvegházba. Mára azonban minden épületet kinőtt.

ÉM-SZB


Elkezdődött a „miskolci agávé” virágzása!
Miskolc - Az agávé az elmúlt hónapokban, hosszasan növesztette szárát és bimbóit, ám pénteken a bimbók elkezdtek kinyílni, így most már hivatalosan is: virágzik a „miskolci agávé”! Körülbelül tíz centiméteres volt a sarj, amikor Bernáth László József szülei megvették a növényt. Évek múlva kinőtte...

A negyvenéves agavé virágzására várnak Miskolcon
Miskolc - A kaktusz május elején kezdte el növeszteni szárát, amely már tele van bimbóval. A növény tulajdonosa szerint nehéz megjósolni, mikor borul virágba, de a bimbók állapotából ítélve két héten belül nyílhat. Magyarországon nem számít ritkaságnak az agavé, arra azonban alig van példa, hogy vir...

Egy-két héten belül kibontogatja a virágait a „miskolci agávé”
Miskolc - Egy-két héten belül teljes virágpompájában látható majd a pompás „miskolci agávé”. Botanikai szenzáció van kibontakozóban már hónapok óta Miskolcon az Észak-Kelet Flóra Búza tér közelében lévő virágnagykereskedésében. Aki a Szeles utca felé jár, annak már messziről szemébe ötlik az a la...A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .