Boszorkányt égetnek szombaton nyírbátorban

Reneszánsz hétvégét rendeznek szombaton és vasárnap Nyírbátorban. A középkori műemlékekben gazdag szabolcsi kisvárosban boszorkányt égetnek, középkori íjászok, reneszánsz udvarhölgyek mutatkoznak be. A programok mindkét nap délután kettőkor kezdődnek a Báthory Várkastélyban.

A Royal Fanfare Ensemle koncertjével kezdődik az immár negyedik Báthori Napok, a reneszánsz hétvége szombaton Nyírbátorban. Boszorkányt égetnek, majd a középkori íjászok tartanak bemutatót. Udvarhölgyek lejtenek reneszánsz táncot, és hadtörténeti előadáson elevenednek meg a kenyérmezei csatában hadakozó Báthoriak. Reneszánsz mesék, solymászbemutató, Benkő óra (Benkő Dániel lant-, gitár és festőművésszel), Kistehén koncert színesíti a programot.

Vasárnap földi örömökről, tobzódó szenvedélyekről hallhatnak előadást az érdeklődők, és bemutatják Lengyel Tünde és Várkonyi Gábor Báthory Erzsébet – egy asszony élete című könyvét. A reneszánsz hétvége a Talán Teátrum előadásával fejeződik be.

Nyírbátor közepén hétvégére felállítanak egy XV. századi harci sátrat, ahol bárki korabeli hadi viseletbe bújhat, és kipróbálhatja a hajdani harcászati fegyvereket is. A gyerekeket középkori játszóház várja és kézműves foglalkozások. Az udvarhölgyekkel koronát és fejdíszt ékesíthetnek, míg az apródokkal közösen pajzs, sisak és kardkészítésben jeleskedhetnek.