Boszniai látogatáson Szili Katalin

Elsősorban az európai integráció útján való támogatásról, a két ország gazdasági együttműködéséről és a társadalmi reformokról esett szó Szili Katalin boszniai látogatásán.

Szili Katalin, a magyar Országgyűlés elnöke kedden Magyarország támogatásáról biztosította Bosznia-Hercegovinát az európai integrációs folyamatokban. A hivatalos boszniai látogatáson részt vevő Szili találkozott Sven Alkalaj bosnyák külügyminiszterrel, Beriz Belkiccsel, a boszniai képviselőház elnökével, valamint a kollektív boszniai államelnökség vezetőivel.

A boszniai Külügyminisztérium közleménye szerint Alkalaj elmondta, Bosznia-Hercegovina különösen érdekelt a magyar tőke nagyobb boszniai jelenlétében. A két oldal a megbeszélések során egyetértett abban, hogy folytatni kell a kétoldalú kapcsolatok javítását, amelyek között első helyen a szociális biztosítást, a kettős adóztatás kiiktatását és a kitoloncolás kérdését említették.

A boszniai tárgyalópartnerek elmondták, elsősorban a médiaszabályozás és a központi rendőrség kialakítása tekintetében szeretnék hasznosítani a magyar tapasztalatokat, továbbá remélik, hogy a változtatásokat követően aláírhatják a stabilizációs és társulási megállapodást az Európai Unióval.

Szili Katalin elmondta, hogy e célból a két ország parlamentjeinek a gazdasági, külügyi, Európa-ügyi és alkotmányügyi bizottságainak az együttműködése szükséges.

Szili Katalin a nap folyamán beszédet mondott a Regionális Környezetvédelmi Központ boszniai képviselete 10. évfordulója alkalmából tartott konferencián. Emellett találkozott a szarajevói magyarok képviselőivel is.Sporthírek