Boszniai horvát háborús bűnöst ítéltek el

13 éves börtönbüntetést kapott egy horvát férfi, aki Bosznia-Hercegovinában muszlim civileket tartott fogva, és két nőt megerőszakolt. A dél-szláv háborúban a bosnyákok és a horvátok főként egymás szövetségeseként harcoltak, de Hercegovinában egy rövid ideig egymás ellen fordultak.

Egy boszniai bíróság mondta ki bűnösnek a horvát Ante Kovacot, aki a boszniai horvát HVO-milíciák egyik egységének parancsnoka volt az 1992-95 között dúlt polgárháborúban. A vád szerint katonáival Vitez városának mozijában 250 civilt tartottak fogva 1993 áprilisa és augusztusa között. A kegyetlen bánásmód miatt több fogoly meghalt – közölte a bíróság hozzátéve, hogy a 52 éves Kovac két muszlim nőt meg is erőszakolt.

A délszláv háború idején a horvátok és a bosnyákok szövetségben harcoltak a szerbek ellen, de 1993-94-ben 11 hónapig egymás ellen is hadat viseltek az ország középső és déli vidékein. A boszniai háború 100 ezer ember életét követelte, és az ország népességének mindegy felét – 2 millió 200 ezer embert – pedig elüldözték otthonából.