Bosch: Életre terveznek – Miskolcon is

Akt.:
Andrássy-tanévnyitó 2012-ben, az első Bosch-osztályok az idén végeznek
Andrássy-tanévnyitó 2012-ben, az első Bosch-osztályok az idén végeznek
Budapest, Miskolc – Miskolcon foglalkoztatja immár legtöbb dolgozóját a magyarországi Bosch csoport.

2700 + 1700 – ez az egyik legfontosabb adat a miskolci Bosch gyárak működését illetően. Mintegy 2700 főt foglalkoztat az autóipari, és közel 1700 főt a kéziszerszámgyár. A folyamatos létszámnövekedésnek köszönhetően a két gyár együttesen immár a legnagyobb létszámot adja a magyarországi telephelyek közül – tudtuk meg a magyarországi Bosch csoport éves sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A cégcsoport minden területen két számjegyű árbevétel-növekedést ért el 2014-ben. Beleszámítva a saját vállalatai között folytatott kereskedelmi tevékenységeket is, 15 százalékkal, 825 milliárd forintra növelte teljes magyarországi árbevételét – tudatta Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője. Ebből a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. 231 milliárd, míg a Robert Bosch Power Tool Kft. 76 milliárd forinttal vette ki a részét.

További növekedés

Mint elhangzott: a Bosch hatvani és miskolci telephelyét jellemző növekvő kapacitás, valamint a 2014-ben az összes üzleti területen elért jelentős árbevétel-növekedés jól mutatja a vállalat stabil jelenlétét Magyarországon. „2015-ben célunk a további növekedés, az „Életre tervezett”, innovatív termékeink iránt megnövekedett keresletre számítunk” – mondta el Javier González Pareja.

A Robert Bosch Power Tool Kft.-ben fejlesztették és gyártják a világ legkeresettebb elektromos kéziszerszáma, az Ixo legújabb generációját. Az akkus csavarozó új verziója egyedi, hiszen irányított munkaterület-megvilágítással és USB-töltési lehetőséggel teszi egyszerűbbé a felhasználók életét. A Robert Bosch Energy and Body Sys­tems Kft. is új termékekkel bővítette portfólióját: ezek közé tartozik például az automatikus fékrendszerekhez kifejlesztett iBooster – ez az elektromechanikus fékrásegítő még hatékonyabbá teszi a hibrid és az elektromos autókat, miközben a rövidebb féktáv, illetve az elektronikus kormányrendszer motor fokozza a biztonságot. Az új generációs eBike meghajtásnak köszönhetően, mely 45 kilométer/óra sebességet biztosít, a felhasználó már kétszer annyi rásegítést kap, mint az előző verziókban. Az eBike hajtások fejlesztése a Budapesti Fejlesztési Központban, gyártása pedig a miskolci autóipari gyárban történik.

Miskolci fejlesztések

Magyarország fontos részét képezi a Bosch globális K+F hálózatának. 2014-ben a vállalat 24 milliárd forintot, vagyis az előző évinél 26 százalékkal többet fordított a helyi kutatás-fejlesztésre (Miskolcon 1,5 milliárd forintot fordított e célra az autóipari, és 2,2 milliárdot a kéziszerszámgyár). Ugyanakkor a magyarországi K+F területen dolgozó munkavállalók létszáma már csaknem 1500 fő. A Budapesti Fejlesztési Központban – ahol jelenleg több mint 1200 mérnök dolgozik – különböző gépjármű-elektronikai vezérlőrendszerek és mechanikus komponensek fejlesztését végzik, többek között a biztonsági rendszerekhez és a motorvezérlő technológiához. A Miskolcon foglalkoztatott további 225, a kutatás-fejlesztés területén tevékenykedő mérnök a Bosch mobilitási megoldások üzletág számára fejleszt indítómotorokat és generátorokat, a fogyasztási cikkek üzletág számára pedig elektromos kéziszerszámokat.

Partnerek az oktatásban

A Bosch csoport a kutatás és fejlesztés mellett nagy hangsúlyt fektet a hazai szakember- és mérnökképzés töretlen támogatására is.

Ennek jegyében 2014 szeptemberében a Bosch miskolci gépjárműipari gyárának irányítása mellett felsőfokú lean menedzsment képzés indult a Miskolci Egyetem és a magyarországi Lean Enterprise Institute együttműködésének részeként. „A program elsődleges célja a mérnökképzés gyakorlatorientált támogatása, másrészt a magasan képzett pályázók megtalálása” – hangsúlyozta a magyarországi Bosch csoport vezetője. Az oktatás támogatása iránti elkötelezettségüket jól mutatja, hogy idén végeztek az Andrássyban az első Bosch-osztályok tanulói, akik közül többen már a gyár alkalmazottaiként hasznosítják a képzés során megszerzett tudásukat.

Uri Mariann


Rangos elismerések

A nemzetgazdasági miniszter ez év elején „A hónap beruházója” címmel ismerte el a miskolci autóipari létesítményt. A miskolci kéziszerszámgyár három rangos, a szakma által odaítélt díjat is kapott: az átfogó minőségvezetési rendszer bevezetésében kitűnt cégek elismerésére alapított „Shiba-díjat”, valamint a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság elnöksége által odaítélt „Logisztikai Kiválóság” Díjat, mely után idén áprilisban az Európai Logisztikai Szövetség díjkiosztóján második helyezést ért el.