Borverseny a harangodi központban

Borverseny Megyaszón
Borverseny Megyaszón
Megyaszó – Először tartották meg a szűkebb pátriához tartozó települések borainak mustráját. 

A Bükkaljai Borvidékhez tartozó zempléni település ugyan minden éven megrendezi saját nedűinek megmérettetését az augusztusi falunapon, amikor strázsabírót is választanak. Most egy új elképzelés valósult meg, Gecső Gyulának, a község egykori polgármesterének ötlete vált kézzelfoghatóvá. Felvetette, találjanak egy olyan napot, amelyen a Harangod-vidéki települések borai között állítanak rangsort. A Megyaszói Hegyközség és a helyi önkormányzat elkezdte a szervezést, ennek lett az eredménye a szombati borverseny. – Hegyközségünk a millenniumi év októberében alakult meg – sorolja Müllerné Borbély Andrea hegybíró. – A hegyközség határain belül egyébként mintegy ötvenhektárnyi ültetvény található, sajnos a kivágására ösztönző uniós támogatásnak itt volt hatása, sokan szabadultak meg a nagyrészt saszlaféléket tartalmazó szőlőseiktől. Jó néhány terület elöregedett már, rájuk férne a felújítás, ezekkel még az idősebbek foglalkoznak – mondta a hegybíró.

Végeredmény

Csáki Barnabás polgármester megjegyezte érdeklődésünkre, hogy Megyaszó több mint százéves múltra tekint vissza a bortermelést illetően. – Nagy volt a meglepetés a kiírás után, nem számítottunk ilyen aktivitásra, hiszen a termelők negyvennégy fehér -és harmincnégyféle vörös borral neveztek be a versenybe. A rendezvényt igyekeztünk hasznossá tenni oly módon, hogy a termelők számára szerveztünk egy szakmai programot, itt a növényvédelem mint időjárásból fakadó aktualitás, valamint a szőlőtermelés helyzete került górcső alá neves szakemberek előadása mellett. A borbírák között nemzetközi szakvizsgával rendelkező borászok is ízlelgették a nedűket, itt derült ki, hogy még nem volt alkalmuk harangodi borokat kóstolniuk. A palackokat sorszámozással titkosítottuk, tehát ily módon termelő nevéhez abszolút köthetetlen borok kerültek poharukba – mondta a polgármester. Az eredményhirdetésen kiderült, a fehérborok közül három nagyarany, tizennégy arany, hét ezüst, tíz bronzérmet kapott, a vörösborok között kettő érdemelte ki a nagyarany elismerést, nyolcat arany, kilencet ezüst és tízet bronzéremmel illettek a Bükkaljai Borvidék borbírái.

SFL

Látnivalók – röviden

Megyaszó kuriózumnak számít abban a tekintetben, hogy külön pincefaluval rendelkezik, a településhez közeli akácos száztizenhat pincét rejt, Kis Megyaszóként is emlegetik, a községben élők kedvenc kirándulóhelye. A Rákóczi szabadságharc után a fejedelem birtokait az Aspremontok, a Monakyakét az Andrássyak kapták meg. A hagyomány szerint II. József is meglátogatta a települést, az elöljáróság két napig koplalt a község határában álló hídnál, mert nem tudták az érkezés pontos idejét, lévén az uralkodó tekintélyes késésben volt. A hely azóta Koplaló Híd elnevezésen ismert. Műemlék a gótikus stílusú református templom, a katolikus templomban Fadrusz János szobrai láthatók, a polgármesteri hivatalban egy Mátyás-tanulmányfej van kiállítva a neves művésztől. Megyaszó híres szülötte Mészáros Lőrinc, Dózsa György alvezére, nevével fémjelzik a község tanintézményét.