Magyarország

2010.01.11. 11:38

Rejtélyes börtönhalál Kaposváron - 10 dolgozó ellen emelt vádat a katonai ügyészség

<p>A kaposvári börtön 10 dolgozója ellen emelt vádat a Kaposvári Katonai Ügyészség. Bögöly Gyula a katonai ügyészség helyettes vezetõje hétfõn jelentette be, hogy 9 ember ellen halált okozó testi sértés bûntette és más bûncselekmények miatt, a börtön korábbi igazgatója ellen pedig hivatalos személy által elkövetett bûnpártolás bûntette miatt emeletek vádat. </p>

Ahogy a Független Hírügynökség korábban beszámolt róla: tavaly februárban a kaposvári börtönbõl kórházba került egy rab, majd az intézményen meghalt. A férfit azért helyezték elõzetes letartóztatásba, mert átalakított fegyvereket találtak a lakásán. A férfinek fejsérülései voltak. A nyomozás során kiderült az õrök verték meg többször is. Két napon keresztül bántalmazták. Egyszer kutyát uszítottak rá, az állat szájkosara többször fejbe verte a fogvatartottat. Majd az egyik õr fültövön ütötte kézzel, ami miatt összeesett. Másnap a fogvatartottat a földre lökték, az egyik õr a mellkasára állt és többször ököllel ütötte a fejét.

Ekkor került kómás állapotba az 56 éves férfi. Másnap reggel kiszáradva, hörögve találták az ágyában. Ekkor került kórházba, ahol februárban meghalt..Nem sokkal ezután a Kapos TV-hez került egy felvétel, amelyen az egyik börtönõr beszél felettesével a történtekrõl, négy társát nevezi meg. Azt mondja, hogy "bementek, és igazából azt láttam, hogy megindul a keze, a végét már nem láttam, csak hallottam a csattanást". Ettõl kezdve - a börtönõr állítása szerint - már csak hallotta a dulakodásra utaló hangokat, de látni nem látta, ahogy fogalmaz, megpróbált kimaradni belõle. Az eset után leváltották kaposvári börtön parancsnokát.

Az ügyben a katonai ügyészség 14 dolgozót hallgatott ki, 10-el szemben vádat is emeltek. Három dolgozó megrovást, egy fegyelmit kapott. Az intézet volt parancsnokát hivatalos személy által elkövetett bûnpártolás bûntettével vádolják. 9 dolgozót pedig halált okozó testi sértés bûntette és más bûncselekmények elkövetésével vádolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!