Börtönmúzeum nyílt Sátoraljaújhelyen

Börtönmúzeum nyílt Sátoraljaújhelyen
Sátoraljaújhely – Ünnepélyes keretek között átadták a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön épületében létesült Börtönmúzeumot.  Börtönmúzeum Sátoraljaújhelyen 2. 2007.03.06. Börtönmúzeum Sátoraljaújhelyen 3. 2007.03.06.

Dr. Petrétei József Igazságügyi és rendészeti miniszter, dr. Veres János pénzügyminiszter, Csere László büntetés-végrehajtási vezérőrnagy, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának vezetője és dr. Gönczöl Katalin, az Országos Bűnmegelőzési Bizottság szakmai elnöke adta át ünnepélyes keretek között a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön épületében létesült A Magyar Büntetés-végrehajtás Múzeumát, rövidebb nevén a Sátoraljaújhelyi Börtönmúzeumot.

A fogva tartottak is segítettek

Megnyitójában Csere László büntetés-végrehajtási vezérőrnagy elmondta, hatalmas előkészítő munka előzte meg az új múzeum létrejöttét.

– Közel egy éve írt ki pályázatot az Országos Bűnmegelőzési Bizottság, amelyen a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön több önkormányzattal és civil szervezettel karöltve sikerrel szerepelt, és ennek eredménye lett a most átadandó múzeum – mondta egyebek között Csere László.

– Amit szeretnék kihangsúlyozni, hogy ennek a múzeumnak a létrejöttében a sátoraljaújhelyi fegyintézet fogva tartottak közül sokan tevékenyen vettek részt, így a pályázat keretében egy másik célt is sikerölt megvalósítani, jelesül a fogva tartottak reszocializációját és foglalkoztatását.

Emberközpontú kiállítás

– Az elmúlt évek során számos beruházás avató ünnepségén vettem részt – mondta dr. Petrétei József Igazságügyi és rendészeti miniszter -, de ez az első, ahol ennyire kézzelfoghatómódon találkozik a múlt és a jelen. Ez a múzeum egy hétköznapi mértékű csoda.

Ebben a múzeumban tetten érhető az, ami más hasonló intézményeknél ritkán fordul elő, itt valóban megelevenedik a leporellók világa. A tárlat anyagát végignézve csak annyit mondhatok, ez egy emberközpontú kiállítás, amelyhez nagymértékben hozzájárult a fogva tartottak munkája is.

Ez utóbbi amiatt is kiemelendő, mert a modern büntetés-végrehajtás csak úgy képes betölteni a feladatát, ha igényli és hasznosítja is a fogva tartottak aktív közreműködését.

Tetten érhető és nyomon követhető a kiállítást végignézve a magyar büntetés-végrehajtás teljes története a középkortól napjainkig. Pár pillanatig bepillantást enged a látogatóknak a börtön falai mögé.

Egy évszázaddal a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön megépülése után egy, az intézmény múltjához méltó kiállítás született.

Dr. Veres János pénzügyminiszter elmondta, a minisztérium is támogatta a Sátoraljaújhelyi Börtönmúzeum létrejöttét:

– Reális tervekhez, reális lehetőségekhez mindig meg fogjuk találni a lehetőséget a segítségre – tette hozzá a pénzügyminiszter.

Dr. Gönczöl Katalin az Országos Bűnmegelőzési Bizottság szakmai elnöke elmondta, a szervezet az adófizetők által felajánlott személyi jövedelemadó egy százalékából írta ki a pályázatot, amelyen feltétel volt, hogy büntetés-végrehajtási intézmény önmagában nem, csak más szervezetekkel összefogva pályázhat.

A Sátoraljaújhelyi Börtönmúzeum teljes bekerülés költsége 32 millió forint volt, ebből 17 millió forint volt a pályázati forrás, a többit a Sátoraljaújhely Fegyház és Börtön költségvetéséből, az önkormányzatok és egyéb szervezetek hozzájárulásából fedezték.

A Sátoraljaújhelyi Börtönmúzeum
– 300 négyzetméter alapterület
– a kivitelezésben 47 ember, közülük 28 fogva tartott vett részt
– a múzeum 13 ezer munkaóra alatt készült el, ebből a fogva tartottak 10 ezer munkaórát teljesítettek
– teljes bekerülési költség 32 millió forint, ebből pályázati forrás 17 millió forint
– a tervek szerint további 280 négyzetméternyi helyen kívánják a jövőben bővíteni a múzeumot
– digitalizált adatállomány 11 gigabájt, amelyet egy honlapon fognak közkinccsé tenni
– az előtérben digitális múzeum néven számítógépes idegenvezetés korabeli dokumentumok segítségével

 Elérhetőség

A Sátoraljaújhelyi Börtönmúzeum jelenleg még nem működik múzeumként -  mondta el érdeklődésünkre dr. Estók József nyugalmazott büntetés-végrehajtási dandártábornok, a múzeum létrehozója.

Jelenleg erre az engedélyre várnak, és csak azután lesz állandó nyitvatatási rendje a Sátoraljaújhelyi Börtönmúzeumnak.

Addig előzetes bejelentés alapján fogadnak látogatókat.

Jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet:

Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön
3981 Sátoraljaújhely, Kazinczy u. 35.
Telefon:06-47/523-560
e-mail: bvsau@t-online.hu

BG

Kapcsolódó cikkek: