Börtönmúzeum nyílt Sátoraljaújhelyen – a munkálatok többségét a rabok végezték

Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter adta át Sátoraljaújhelyen az ország első Börtönmúzeumát kedden. Az állandó kiállítást a helyi fegyházban alakították ki, a munkálatok jelentős részét a rabok végezték – derül ki a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának közleményéből.

A Börtönmúzeum csaknem 300 négyzetméteren mutatja be a büntetés-végrehajtáshoz kapcsolódó, az évtizedek alatt összegyűjtött tárgyakat, képeket. A kiállított anyag szemlélteti azt a fejlődést is, ami a testi büntetések alkalmazásától a börtönbüntetés uralkodóvá válásáig ment végbe – olvasható a közleményben.

Az egyik teremben Digitális Múzeum is működik. Ez egy olyan adatbázis, amely valamennyi írásos emlék elektronikus másolatát, például az 1800-as évek végétől megjelent büntetés-végrehajtási jogszabályokat, levéltári anyagokat és különböző publikációkat tartalmaz. A dokumentumok digitalizálását azok a rabok végezték, akik a büntetésük alatt számítástechnikai tanfolyamon vettek részt.

A Börtönmúzeumban a rabok által készített kerámiák, festmények és faragványok is kaphatóak. A tervek szerint az értékesítést azok végeznék, akiket közérdekű munkára ítéltek. Az intézet vezetői szerint ez nemcsak a börtön számára kedvező és költségkímélő, hanem az elítélteknek is, mert egy ilyen jellegű munka könnyebben vállalható, mint a hagyományos közérdekű munkák.